EPS: Ako se Drakuliću ne sviđa cena struje, nek se obrati drugim trgovcima

Biznis 30. dec 202111:0112 komentara
Podeli:
Izvor: EPS

Elektroprivreda Srbije saopštila je da preporuka Vlade Srbije da cena struje bude 75 evra po megavat-satu omogućava privredi da posluje tržišno i profitabilno, i da bi se očekivalo da biznismen Zoran Drakulić, koji je kritikovao poskupljenje električne energije, takvu preporuku pozdravi.

Povezane vesti:

„Podsećamo da kompanije gospodina Drakulića, kao i bilo koje druge, nisu obavezne da prihvate snabdevanje od EPS po ponuđenoj ceni. Ukoliko je gospodin Drakulić nezadovoljan ovakvom cenom slobodan je da se obrati bilo kom od mnogobrojnih licenciranih trgovaca električnom energijom koji posluju u Srbiji i kod njih pronađe povoljnije uslove snabdevanja“, navode u EPS.

Kako se navodi u saopštenju, poslednja ostvarena berzanska cena u regionu za isporuku “baseload” dijagrama električne energije u prvoj polovini 2021. godini bila je 302,5 evra po megavat-satu, a tome treba još dodati trošak prekograničnih kapaciteta i modulacije dijagrama, da bi se dobila tržišna cena za potrošnju jednog industrijskog subjekta u Srbiji.

„Nasuprot tome, Vlada Srbije je u nastojanju da zašiti sve privredne subjekte u zemlji, EPS-u dala preporuku da se isporuka električne energije u prvoj polovini naredne godine vrši po ceni od 75 evra po megavat-satu. Pošto je 75 znatno manje od 302,5 evra, ostaje nejasan logički sled gospodina Drakulića u ovoj stvari. Očekivalo bi se da će on pozdraviti preporuku Vlade da ovakvom, netržišnom cenom, nauštrb finansijskih interesa EPS, njemu i ostatku privrede Srbije omogući da posluju tržišno i profitabilno“, navodi se u saopštenju.

Drakulić, Predsednik poslovnog kluba Privrednik, ranije je kazao da preporuka Vlade praktično znači poskupljenje od 56,25 odsto kad je reč o njegovom preduzeću, a 50 odsto višu cenu za privredu.

Drakulić kaže da će to poskupljenje platiti krajnji potrošači, odnosno građani, a da poskupljenje za EPS znači najmanje milijardu evra prihoda koji će poslužiti da se pokriju gubici usled nedavnih havarija kada je po visokoj ceni morala da bude uvožena struja.

Komentari

Vaš komentar