EMS kupio dodatnih pet odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema

Biznis 13. jan. 202115:472 komentara
Podeli:
N1

Elektromreža Srbije (EMS) je saopštila da je dodatnih pet odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) platila oko 6,9 miliona evra, odnosno po prosečnoj ceni od 0,9493 evra po akciji.

Vlada Srbije je dala odobrenje EMS da u utorak na Montenegroberzi kupi novi paket akcija CGES, koje su bile u vlasništvu malih akcionara i tako postane vlasnik 15 procenata akcija te kompanije.

EMS je ušao u vlasničku strukturu CGES u decembru 2015. godine, kupivši 10 odsto akcija.

„Кupovina dodatnih akcija CGES u ekonomskom i poslovnom smislu predstavlja opravdanu investiciju u uspešno privredno društvo, koje obavlja istovrsnu delatnost kao i naša kompanija, a čiji prihodi, dobit i imovina pokazuju tendenciju rasta. EMS ostvaruje srazmerno pravo na dividendu, od čega se očekuje finansijska dobit“, navodi se u saopštenju EMS

Dodaje se da EMS intenzivno sprovodi investicione aktivnosti na teritoriji Srbije i uporedo s tim radi na jačanju svojih prenosnih interkonektivnih kapaciteta.

Ta kompanija u Srbiji gradi strateški značajan projekat Transbalkanski koridor za prenos električne energije, a između Crne Gore i Italije položen je i pušten u rad pomorski kabl, koji je sastavni deo tog koridora.

„Кupovina dodatnog paketa akcija deo je strateškog opredeljenja EMS da aktivno učestvuje u jačanju panevropske povezanosti zemalja istočnog i zapadnog bloka, kao i u stvaranju i jačanju baze za razvoj evropskog tržišta električne energije. Na ovaj način, EMS učvršćuje svoju poziciju regionalnog lidera“, ističe se u kompanijskom saopštenju.

Komentari

Vaš komentar