Elektro-matematika: Kako je poskupljenje struje od 6,5 odsto u stvari 10 odsto

Biznis 10. avg 202219:28 > 19:4213 komentara
Podeli:

Osim poskupljenja hrane, u narednom periodu sledi i skok cene struje. Elektroprivreda Srbije najavljuje poskupljenje od šest i po posto. Resorna ministarka Zorana Mihajlović kaže da je tako nešto neophodno, jer je energetski sistem ranjiv i da će računi prosečnog domaćinstva biti uvećani između 280 i 340 dinara. Ekonomski stručnjaci kažu da kada se sve sabere na računu - građanima mogu da očekuju veće poskupljenje u odnosu na ono koje se najavljuje.

Poskupelo je meso, ali i gotovo sve ostale namirnice. Na toj listi su gorivo i kozmetika. Najavljuje se i novo poskupljenje hleba. I tu se krug ne završava, jer Elektroprivreda Srbije traži poskupljenje struje od 1. septembra.

Pročitajte još:

„Zahtev Elektroprivrede Srbije kod Regulatorne agencije za energetiku 6,5 posto je povećanje, kada se sve to sračuna, ja očekujem negde do kraja meseca da će se to i objaviti, kada vi pogledate račun prosečnog srpskog domaćinstva za prosečnu potrošnju – sada i račun koji će biti od trenutka kada se poveća cena električne energije, razlika će biti negde između 280 do 340 dinara“, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Profesor ekonomije na fakultetu FEFA Goran Radosavljević kaže i da će građani na potrošnju od 500 kilovata plaćati dodatno još 81 dinar za akcize i PDV, kao i 185 dinara za obnovljive izvore energije. Što znači, kako objašnjava, da struja u proseku poskupljuje za više od 10 odsto.

„Gubitak koji je nastao i koji će tek nastati u EPS-u i koji se meri na gotovo milijardu i po evra, popuniće građani, taj gubitak je nastao usled lošeg rukovođenja i kraha EPS-a krajem prošle godine, delom će oni taj gubitak popuniti direktno kroz rast cene električne energije od 6,5 posto, a delom će platiti kroz poreze, odnosno budžet će popuniti tu rupu, a onda će građani nekako morati da napune budžet, da li direktno kroz poreze ili kroz otplatu javnog duga, videćemo u narednom periodu“, kaže Radosavljević.

Kada je reč o budućnosti energetskog sistema, sindikati poručuju da nisu optimistični. Njihovi predstavnici kažu da je proizvodnja električne energije ozbiljno ugrožena i da su zalihe uglja na deponijama minimalne. Navode i da najavljen poskupljenje struje, neće značajno doprineti finansijskoj injekciji koju EPS treba da primi kako bi bio stabilan za zimsku sezonu.

„Proizvodnja je u kritičnom stanju zbog nedovoljno pripremljene otkrivke u prethodnih 4-5 godina, zbog katastrofalne hidrološke situacij i vrlo je neizvesno kakvo će snabdevanje biti na zimu, u Srbiji se ne proizvodi dovoljno struje za potrebnu potrošnju zbog nedostatka kvalitetnog uglja s jedne strane to je iz termo sektora i zbog istorijskog minimuma u dotocima reka na kojima imamo izgrađene hidro kapacitete“, kaže Dragoslav Ljubičić iz sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“.

Kako bi se EPS stabilizovao, Fiskalni savet poručuje da je neophodno da struja poskupi između 15 i 20 odsto. Iz Ministarstva energetike za N1 kažu da će Srbija zbog problema u EPS-u ove zime sigurno uvoziti struju i tvrde da uprkos tome restrikcija neće biti.

Komentari

Vaš komentar