Ekonomski rast u SAD 6,5 odsto, premašen nivo pre pandemije

Biznis 29. jul. 202120:412 komentara
Podeli:
Izvor: pixabay.com

Američka ekonomija je u drugom kvartalu zabeležila čvrst rast nakon što su velika vladina pomoć i vakcinacija protiv kovida podstakli potrošnju i usluge povezane za putovanjima, prenosi Glas Amerike.

Bruto domaći proizvod porastao je u drugom tromesečju po godišnjoj stopi od 6,5 odsto, saopštio je danas Sekretarijat za ekonomiju, čime je premašen vrhunac zabeležen pre pandemije, dok je stopa rasta za prvi kvartal revidirana na 6,3 procenta.

„Američka ekonomija napreduje i BDP je u potpunosti nadoknadio gubitke tokom recesije“, rekao je za Rojters ekonomista Skot Hojt.

Tempo rasta BDP ipak je bio sporiji od očekivanja ekonomista zato što su biznisi, zbog poremećaja u lancu snabdevanja, i dalje morali da se oslanjaju na mršave zalihe da bi zadovoljili veliku potražnju.

Nacionalni biro za ekonomska istraživanja prošle nedelje je saopštio da je recesija, koja je zbog pandemije počela u februaru prošle godine, okončana posle dva meseca, u aprilu.

Čvrst ekonomski rast očekuje se i do kraja ove godine, ali novi nagli rast broja zaraženih kovidom, zbog širenja delta soja, mogao bi da ugrozi te izglede, a ekonomiju bi mogla da uspori i visoka inflacija, kao i poremećaji u lancu snabdevanja.

Centralna banka u sredu je odlučila da referentnu kamatnu stopu zadrži blizu nule, kao i da se ne menja program za otkup deonica.

Ekonomisti očekuju da će privredni rast ove godine biti oko sedam odsto, što bi bilo najviše još od 1984. Međunarodni monetarni fond u utorak je povećao projekciju rasta za SAD na sedam procenata u ovoj, i na 4,9 odsto u narednoj godini.

Administracija predsednika Džoa Bajdena u martu je obezbedila paket pomoći za saniranje posledica pandemije u iznosu od 1.900 milijardi dolara, u okviru koga je domaćinstvima poslata jednokratna novčana pomoć od 1.400 dolara, a produžena je i dodatna pomoć za nezaposlene do početka septembra.

Američka vlada je na ime pomoći zbog pandemije od marta prošle godine izdvojila gotovo 6.000 milijardi dolara, prenosi Glas Amerike.

Komentari

Vaš komentar