EBRD: Privredni rast Srbije šest odsto, biće podržan dodatnim Vladinim izdacima

Biznis 29. jun. 202111:181 komentar
Podeli:
Izvor: EBRD

Srbija je na putu značajnog oporavka uz rast od šest procenata u 2021. godini, navodi se u najnovijem izveštaju o regionalnim ekonomskim izgledima, koji je objavila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

U svojoj prognozi Banka očekuje oporavak potrošnje nakon pandemije kovid-19 i povećanje javnih investicija u skladu sa nastavkom ekspanzivne fiskalne politike, piše u saopštenju EBRD.

Pročitajte još:

U prvom kvartalu 2021. srpska ekonomija je porasla za 1,7 procenata u odnosu na isti kvartal 2020, potkrepljena snažnim razvojem građevinskog sektora, ali i rastom industrijske proizvodnje, kao i rastom trgovine, transporta i turizma.

Rast BDP u 2021. godini biće podržan dodatnim vladinim izdacima u zdravstvu, subvencijama za zarade i jednokratnim isplatama penzionerima i drugim kategorijama stanovništva.

Direktor EBRD za Srbiju i Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli rekao je da su zadovoljni snažnim ekonomskim oporavkom u Srbiji i da ostaju posvećeni pružanju podrške vlastima u održavanju ovog ubrzanog rasta.

„Jačanje konkurentnosti privatnog sektora, podrška dobro strukturisanim ulaganjima u transportnu i ekološku infrastrukturu kao i tranzicija ka zelenoj energiji biće ključni prioriteti u boljoj izgradnji nakon krize kovid-19“, rekao je on.

Za 2022. EBRD očekuje da se srpska ekonomija vrati pre-pandemijskoj brzini ekspanzije sa stopom rasta od 3,5 procenta.

Efekti pandemije kovid-19 na srpsku ekonomiju u 2020. godini bili su umereni, navodi se u najnovijem izveštaju EBRD i dodaje da su struktura ekonomije, sa ograničenim prihodima od turizma i relativno visokim udelom osnovnih dobara u proizvodnoj strukturi, zaštitili zemlju od dubljeg šoka.

U kombinaciji sa velikim vladinim paketima i manje restriktivnim merama zaključavanja tokom većeg dela godine, to je rezultiralo ekonomskom kontrakcijom od samo jedan odsto prošle godine, piše u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar