EBRD finansira uvođenje pametnih brojila u Čačku, Nišu i Kraljevu

Biznis 14. sep. 202112:333 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Elektrodistribucija Srbije potpisala je danas ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o garanciji i zajmu za projekat "Pametna brojila" u iznosu od 40 miliona evra kojima će se nabaviti savremeni sistem upravljanja potrošnjom električne energije u Čačku, Nišu i Kraljevu, saopštilo je Ministarstvo rudarastva i energetike.

Generalna direktorka EBRD-a za održivu infrastrukturu Nandita Paršad rekla je da će zajam te banke od 40 miliona evra doprineti modernizaciji cele mreže i dovesti do smanjenja emisija ugljen-dioksida (CO2).

Pročitajte još:

„Ovo je samo početak naše saradnje na ovom projektu, koji pruža podršku prozjumerima (eng. prosumer, istovremeno proizvođač i potrošač) i omogućava im da kontrolišu i smanje svoju potrošnju, a doprinosi i smanjenju tehničkih i komercijalnih gubitaka“, rekla je Paršad.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović rekao je da je potpisivanjem tih ugovora načinjen ozbiljan korak ka daljoj realizaciji energetske politike Srbije.

„Reč je o novom načinu merenja utroška električne energije. Ukupna vrednost projekta je 80 miliona evra, danas smo potpisali ugovore za 1A fazu, nabavku i instalaciju sistema i softvera, te zamenu oko 205.000 brojila. Ova faza će biti završena do 2025. godine, a čitav projekat do 2027. godine“, rekao je Stevanović.

Direktor poslovnog sistema Elektrodistribucija Srbije Saša Stefanović rekao je da će se tim projektom nabaviti savremeni sistem upravljanja potrošnjom električne energije u Čačku, Nišu i Kraljevu.

„Benefiti su veliki, kako za ‘Elektrodistribuciju Srbije’, tako i za građane. Moći ćemo da pratimo kvalitet isporučene energije i da građanima isporučimo energiju kakvu zaslužuju, a moći ćemo i da identifikujemo svako oštećenje i smanjimo gubitke“ rekao je Stefanović.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović istakla je da je cilj države da svaki deo Srbije ima konstantno i stalno napajanje kvalitetnom električnom energijom, te da će ulaganja u distributivnu mrežu tome doprineti.

Gubici od 200 miliona evra

„Srbija danas pravi gubitke u distributivnoj mreži, oko 200 miliona evra godišnje i šteta je da taj novac ide u gubitke, umesto da ga ulažemo u dalji razvoj. Instaliranje pametnih brojila jedan je od načina da te gubitke smanjimo“, rekla je Mihajlović.

Dodala je da to nije jedina prednost projekta jer će doprineti smanjenju emisija CO2 za 5.000 tona godišnje, ali i pomoći svima koji su na putu energetske tranzicije, odnosno prozjumerima koji će proizvoditi i trošiti energiju iz obnovljivih izvora.

Ona je rekla da je za ugovor o zajmu od 40 miliona evra, država dala garancije, a da će se razgovarati sa svim međunarodnim partnerima kako da se uloži više u distributivnu mrežu jer je to osnova za energetsku bezbednost.

Komentari

Vaš komentar