Državni sekretar: Povećanje plata je apsolutno održivo

Biznis 08. nov 202113:334 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović rekao je da je budžetom za 2022. godinu na nivou države predviđeno povećanje plata u javnom sektoru od 7,3 odsto u proseku, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Stevanović je za TV Prva objasnio da će zarade za zaposlene u socijalnim službama, zdravstvu i vojsci porasti osam odsto i dodao da za to ima dovoljno novca u budžetu, te da Ministarstvo i Vlada predviđaju i sprovode u delo povećanje plata koje je apsolutno održivo.

Kako je istakao, država ne želi da dovede sebe ponovo u poziciju da mora da smanjuje plate.

„Totalno smo preokrenuli putanju i usmereni smo na rast životnog standarda, povećavamo plate i penzije i to trajno“, rekao je Stevanović i poručio da država vodi računa i o zapošljavanju novih kadrova, te da se za narednu godinu planira povećanje broja zaposlenih kako u zdravstvu, tako i u nauci, obrazovanju i drugim delatnostima.

Govoreći o povećanju minimalne zarade za 2022. godinu, državni sekretar je ocenio da su na pregovorima tokom avgusta i septembra poslodavci, sindikati i država bili na istom zadatku.

„Nama je cilj da u kratkom roku izjednačimo minimalnu potrošačku korpu sa minimalnom zaradom i na odličnom smo putu da to i uradimo“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, pokrivenost potrošačke korpe minimalnom zaradom je veća od 80 odsto.

Stevanović je istakao i da u poslednjih par godina zarade rastu i u privatnom sektoru, u proseku iznad sedam odsto i to „mnogo brže nego inflacija“.

Kada je reč o penzijama, Stevanović je podsetio da je švajcarska formula u primeni od 2020. godine i da Srbija ima stabilan penzioni sistem.

„Država pored švajcarske formule koristi svaki fiskalni prostor da pomogne penzionerima i tako se oduži našim najstarijim građanima koji su podneli ogroman deo tereta“, rekao je Stevanović.

Komentari

Vaš komentar