Država otkupila deo Er Srbije, sada u vlasništvu ima 82%

Biznis 30. dec. 202016:40 > 16:4259 komentara
Podeli:
Er Srbija
Izvor: N1

Na osnovu ugovora između Ministarstva privrede Vlade Republike Srbije i Er Srbije, izvršena je dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije, pri čemu je Republika Srbija povećala svoj vlasnički udeo u Er Srbiji sa dosadašnjih 51 na 82 odsto, dok je udeo Etihad ervejza umanjen sa 49 na 18 odsto, saopštila je Er Srbija.

Uvećanje osnovnog kapitala Društva, kako navode, preduzeto je u cilju otklanjanja poremećaja u privredi prouzrokovanih pandemijom zarazne bolesti COVID-19.

„Zahvalni smo Vladi Republike Srbije na tome što je pružila podršku nacionalnoj avio-kompaniji da prevaziđe prepreke u poslovanju uzrokovane pandemijom koronavirusa u najtežoj godini u istoriji putničkog avio-saobraćaja,“ izjavio je Dankan Nejsmit, generalni direktor Er Srbije, prenosi se u saopštenju.

On je dodao da su „na ovaj način stvorene osnove za dalje nesmetano poslovanje i da će, uz temeljne mere racionalizacije poslovanja kompanije koje su već uveliko u toku, Er Srbija moći da prevaziđe teškoće, učvrsti svoju poziciju lidera u regionu i nastavi da pruža direktan i indirektan doprinos srpskoj ekonomiji, pre svega saobraćaju i turizmu.“

U saopštenju se pojašnjava da je dokapitalizacija srpske nacionalne avio-kompanije preduzeta na zahtev Er Srbije, „u skladu sa uredbom Vlade Republike Srbije iz oktobra 2020. godine, kojom se predviđa mera dokapitalizacije“ privrednih subjekata pogođenih pandemijom.

„Ta uredba u potpunosti je usklađena sa Privremenim pravnim okvirom Evropske komisije, kojim se uređuju mere državne pomoći za podršku privredi u toku trenutne pandemije kovid-19, uključujući i dokapitalizaciju. Na zahtev Vlade Srbije, Komisija za kontrolu državne pomoći je razmotrila predložene mere i potvrdila da je mera uvećanja osnovnog kapitala Društva usklađena sa pozitivno-pravnim propisima Republike Srbije, čime su se stvorili uslovi da se dokapitalizacija sprovede“, zaključuje se u saopštenju Er Srbije.

Komentari

Vaš komentar