Država apeluje da se obolelima da cela plata, a ćuti kad poslodavci traže pomoć

Biznis 30. apr. 202119:1621 komentara
Podeli:

Krajem prošle godine Vlada je preporučila poslodavcima da zaposlenima, obolelima od kovida, daju pun iznos plate, iako su na bolovanju. Preporuku su prihvatili oni koji zarade daju iz državnog budžeta - javna preduzeća. Taj predlog ministarka rada Darija Kisić Tepavčević ponovila je i juče. A da predlog bude i prihvaćen u svim firmama, zalažu se i sindikati, jer je prema prognozama Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata - korona krizom ugroženo oko milion ljudi. Poslodavci se takođe slažu, ali da država nadoknadi 35 odsto.

„Pustite nas da živimo od našeg rada, ista prava za sve“, stajalo je na transparentu tokom protesta ugostitelja i radnika ivent industrije.

Ovi radnici su možda koroni umakli, ali smanjenju plata ili čak otkazima nisu. Na gubitku, u svakom smislu, su i oni drugi koji su radno mesto zadržali, ali su se zarazili. Kako, bar, finansijski ne bi bili u minusu, Ministarstvo rada preporučuje poslodavcima da obolelima od korone isplaćuje puni iznos plate, a ne samo 65 odsto. I ne samo njima, nego i kontaktima zaraženih.

„Potvrđeni kontakti koji su trebali da provode u kućnoj izolaciji vreme, treba da imaju stopostotnu nadoknadu kada je u pitanju bolovanje. I praktično čitav javni sektor je promenio kolektivne ugovore“, rekla je ministarka Darija Kisić Tepavčević.

Povezano:

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca kaže da „kada se to plaća iz nečijih sredstava ili iz naših zajedničkih sredstava, onda sve to može“.

Može i u nekim privatnim firmama. Ministarka rada tvrdi da ima i takvih.

„U svim tim privatnim kompanijama, gde su sindikati jaki, kroz kolektivne ugovore je došlo se do dogovora sa poslodavcima da, u ovim slučajevima, isplata bude sto odsto. I ima ih dosta“, navodi Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sidikata (ASNS).

Neke firme, međutim, ne mogu radnicima da isplate pun iznos, jer su ukupni troškovi u realnom sektoru veći, a na sve to, sada i ne rade punom snagom, podsećaju iz Unije poslodavaca. Problem je, kažu, što uz zaradu za nekoga ko je na bolovanju, moraju da izdvoje novac i za onoga ko je angažovan kao zamena.

„To predstavlja 200 posto. U ovom slučaju to predstavlja samo 165 odsto, pošto sigurno privatni sektor nema viška radnika. Odsutni radnik praktično za toliko manje privređuje i on je praktično čist trošak poslodavcu“, ističe Atanacković.

Rešenje bi, za članove Unije poslodavaca, bilo da razliku od 35 odsto nadoknadi država. Taj predlog podržali su i oni koji se obično ne slažu sa poslodavcima – sindikati. Međutim, odgovor na tu inicijativu iz Ministarstva je – muk.

„Pošto su pretpostavljam, smatrali da bi bili preteran udar na budžet Republike Srbije, tako da nam nisu ni odgovorili“, kaže Ranka Savić.

Unija poslodavaca će posle praznika možda ipak pokušati ponovo da odobrovolji Ministarstva rada i finansija. A radnicima obolelim od kovida 19, osim borbe sa virusom, preostaje i da se nadaju da će se sindikati i poslodavci izboriti da imaju novca i za život.

Komentari

Vaš komentar