Drakulić: Očekujem znatno više otpuštanja, oporavak će biti višegodišnji

Biznis 04. jan. 202110:5710 komentara
Podeli:
Izvor: N1 info

Predsednik Srpskog poslovnog kluba "Privrednik" Zoran Drakulić izjavio je za portal Nova.rs da u prvom kvartalu ove godine očekuje znatno veći procenat otpuštanja radnika, jer preduzeća u međuvremenu to nisu mogla da čine zbog pomoći koju su dobila od države za ublažavanje negativnih efekata korona-krize.

To se može izbeći samo novim paketom mera za koje mi nemamo mogućnosti. Socijalni nemiri biće uslovljeni brojem otpuštenih radnika i beznađem u kojem će se naći, ocenio je Drakulić, prenosi Nova.rs.

Drakulić smatra da će oporavak biti višegodišnji.

„Tu pre svega mislim na 2021. godinu koja će posebno u prvom i u drugom kvartalu pokazati negativne efekte. Ovo se pre svega odnosi na našu ekonomiju s obzirom da smo iscrpeli sredstva kojima bismo mogli dodatno da intervenišemo“, rekao je.

On je rekao da su ranije mere države bile primerene veličini mogućnosti, iako su pojedine bile više političke nego ekonomske, pre svega „helikopter novac“ od 100 evra, koji je podeljen punoletnim građanima Srbije. Drakulić smatra da su „u drugom paketu mere mogle biti selektivnije“.

U prvom paketu to nije bilo moguće, s obzirom na hitnost intervencije prema privredi, istakao je Drakulić.

On je pohvalio ulogu NBS koja je doprinela najboljoj meri prema privredi, a to je odlaganje obaveza otplate kredita i koja je u ovim teškim vremenima uspela da svede referentnu kamatnu stopu na jedan odsto, što je rezultiralo jeftinijem zaduživanju domaće privrede kod banaka, rekao je Drakulić.

Komentari

Vaš komentar