Đukić o ceni struje: Vlada će morati da dozvoli neka poskupljenja

Biznis 06. maj 202218:236 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Profesor Tehnološkog fakulteta Petar Đukić ocenio je u Danu uživo da će Vlada Srbije morati da dozvoli poskupljenje struje, ali je istakao da to poskupljenje neće biti drastično, jer bi tako nešto moglo da izazove veoma loše posledice po građane i privredu.

Podsetimo, Demostat je juče najavio da će EPS tražiti da struja za domaćinstva bude skuplja za 30 odsto, za privredu 70 odsto.

„To bi bio finansijski i tržišni udar. Ako ste navikli na poskupljenja od 10 do 15 odsto, najviše 20 odsto, i na inflaciju 10 odsto godišnje, odna bi to stvarno bilo nešto loše“, kaže on.

Povezane vesti

Sa druge strane, navodi Đukić, iluzorno je očekivati i da cena struje uz inflaciju koja ima uzlazni trend – ostane ista.

„Vreme uopšte nije isto kao pre dve godine. Sada imamo velike teškoće, i energetsku krizu“, podseća gost N1.

Ocenjuje da je na delu situacija koju naziva „antikovid ekonomska politika“, koja je „manje više – populistička“.

Govoreći o ceni struje, kaže da se ona „veštački drži“, uprkos situaciji u EPS-u, snabdevanju i sutuaciji na svetskom tržištu.

„Godinu i po dana ona je blokirana, i onda se kaže: ‘E sada je vreme za poskupljenje. I onda se nagađa“, kazao je Đukić.

Što se tiče EPS-a, za njega kaže da je „druga strana medalje“, i da „uvek zahteva više nego što može“, a da se pokazalo da je ova kompanija u velikim problemima.

Na pitanje da li je poskupljenje struje neminovno, odgovara: „Da funkcioniše tržište, poskupljenje bi bilo sasvim normalno. Ali, mi ga nemamo u izvesnoj meri ni kada je u pitanju hrana. Mleko, hleb, određene vrste mesa, sve te cene od novembra su blokirane. Takođe, i cene javnih usluga, kao što je grejanje je blokirano. A u ekonomiji se ne rešavaju pitanja blokadom tržišta“.

Komentarišući potrošnju električne energije, on upozorava da kod nije dobro što su građani najveći potrošači. Kaže i da iako je cena električne energije među najnižim u regionu, ona je za mnoge građane veoma skupa, a da preduzeća u slučaju značajnog poskupljenja ne bi mogla da izdrže takav udar.

Konstatuje da o cenama električne energije odlučuje Vlada Srbije, i prognozira da će do povećanja doći, ali ne u onoj meri koliko je najavljeno.

„Vlada će morati da dozvoli neka poskupljenja. Prethodno EPS zahteva i obrazlaže, a zatim Vlada odlučuje. Definitivno da će to (poskupljenje) biti, i najverovatnije to neće biti onoliko, koliko je neko rekao da bi trebalo. Naravno, kada je reč o onima koji je stvaraju, za njih bi trebalo uvek što više da poskupi“, napomenuo je Đurić.

Podsetio je da naša zemlja nema dovoljno kapaciteta za proizvodnju, kao i da uvozimo velike kapacitete struje.

Komentari

Vaš komentar