Đoković o Geneks kuli: Treba biti mnogo talentovan da se uništi ovakva zgrada

Biznis 27. apr. 202220:04 > 20:0875 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Geneks kula na Novom Beogradu biće ponuđena na prodaju 23. maja, po početnoj ceni od dve milijarde dinara, objavila je nedavno Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Milić Đoković, procenitelj nekretnina, kaže za N1 da je poslovni deo ove Zapadne kapije Beograda koji se prodaje - strašno propao. Liftovi, kaže, ne rade, nema struje, nema grejanja, prozori i vrata se ne zatvaraju, a kad padne kiša ne može da se prođe... "Treba biti mnogo talentovan da se uništi ovakva zgrada - mi smo taj talenat imali", rekao je Đoković.

Potencijalni kupci koji žele da učestvuju na javnom nadmetanju za kupovinu poslovnog dela Geneks kule morati da uplate depozit u iznosu od 834,68 miliona dinara.  Milić Đoković za N1 kaže da ne očekuje da će Geneks kula dobiti novog vlasnika za dve milijarde dinara.

Pročitajte još:

„Da li je ova cena velika ili mala zavisi da li posmatrate iz ugla prodavca ili kupca. Realno gledano, dve milijarde dinara je mnogo na ovaj prostor. To je oko 17 miliona evra za 15.000 kvadrata bruto odnosno 12.000 kvadrata neto. Cena od 1.200 do 1.300 evra je poprilično ‘ful’ cena za ovakvo stanje prostora – gde treba dosta da se ulaže“, navodi sagovornik N1.

On objašnjava da se ovde prodaje brend, simbol - Zapadna kapija Beograda.

Kao babin zub

"Mislim da se neće prodati za dve milijarde dinara. Tu ima jedan problem - kad je izašao tender, zašto nije ostavljena mogućnost ili obaveza kupca da sredi i levi, privatni deo? Ako sredite poslovni deo, levi ostaje kao babin zub. Ne može takva crno-bela varijanta. Objekat je pod zaštitom, kupac je trebalo da ima obavezu da sredi sve i da onda ima pravo da objekat privede nameni - najboljoj i najisplativijoj - u granicama dozvoljenog", navodi on.

Ističući da je deo koji se prodaje strašno propao Milić Đoković navodi da je investitoru isplativije da sruši zgradu i da sagradi novu od 50 spratova.

"Uložiće isto, čak i više nego što će platiti za njenu kupovinu", ističe on.

Prodajna cena verovatno će, navodi, biti manja od pomenute dve milijarde dinara.

"Nije samo stvar samo u ceni, jer kupac hoće da ima i neku zaradu. On treba da uradi nešto - da zaposli tu ljude", kaže.

Đoković ističe da je čuo da su za otkup dokumentacije o prodaji Geneks kule zainteresovana dva investiciona fonda.

"Jedan navodi da sigurno neće kupiti, ali želi da otkupi dokuemntaciju da vidi šta tu ima", pojašnjava sagovornik N1.

To je, ističe, prilično zatvoren krug ljudi.

"Mnogo je to novca za kupovinu. Plus treba dodati investicioni posao od 20 i nešto miliona, što znači 50 miliona evra ova zgrada košta u bruto varijanti. Treba to zaraditi u vreme krize i čuda kakva nam dolaze. Biće povuci-potegni za prodaju", zaključuje Milić Đoković.

Komentari

Vaš komentar