Direktorka EBRD očekuje da više gradova investira u prečišćavanje otpadnih voda

Biznis 22. mar. 202116:131 komentar
Podeli:
Žužana Hargitai
Izvor: EBRD

Direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zapadni Balkan Žužana Hargitai rekla je da očekuje da se više gradova u Srbiji ugleda na Suboticu i investira u infrastrukturu za prečišćavanje otpadnih voda.

Ona je, povodom Svetskog dana voda, 22. marta rekla da EBRD, Evropska unija i bilateralni donatori podržavaju prelazak Srbije na zelenu ekonomiju.

„Nikada neće biti boljeg trenutka za ulaganja u zelenu infrastrukturu“, rekla je Hargitai koja je i direktorka kancelarije EBRD u Beogradu.

EBRD je sa Gradom Suboticom završio projekat unapređenja sistema za prečišćavanje otpadnih voda i prošle godine izgradio fabriku pijaće vode, a projekt je realizovan uz finansijsku podršku EU i Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Gradovi i opštine, prema rečima Hargitai, ne treba da propuste priliku da obnove i izgrade infrastrukturu u korist životne sredine i svojih građana.

Martin Klaucke iz Odeljenja za operacije pri Delegaciji EU u Srbiji je povodom završetka izgradnje fabrike vode u Subotici rekao je da je to još jedna prekretnica da Srbija postane „zelenija“.

„Subotica, gde smo uložili 20 miliona evra, je jedno od mnogih mesta u Srbiji gde smo uložili novac. U prečišćavanje vode na području Raške investirali smo šest miliona evra, pa evropske integracije za Srbiju nisu apstraktna stvar“, rekao je Klaucke.

Procenjuje se da se samo oko deset procenata otpadnih voda u Srbiji prečišćava, a da je oko 46 procenata stanovništva priključeno na kanalizacionu mrežu.

Subotica je jedan od retkih gradova u Srbiji sa modernom infrastrukturom za preradu otpadnih voda u skladu sa standardima EU.

Komentari

Vaš komentar