Direktor Simensa: Nemački investitori zadovoljni u Srbiji, ponovo bi uložili

Biznis 13. sep 202117:40 > 17:4314 komentara

Skoro 400 kompanija koje su u Srbiji otvorili nemački investitori, zapošljava 70 hiljada ljudi. Jedna od tih kompanija je i Simens, a kako oni rade u Srbiji, da li nalaze kvalifikovan kadar, za N1 je govorio direktor Udo Ajhinger.

Kako izgleda poslovanje u Srbiji koje su prednosti?

„Nemačko srpska privredna komora radi ovde skoro 14 godina, mi smo sproveli istraživanje. Kada pitamo nemačke investitore kako vide ekonomsku situaciju, kako bi je ocenili, da li bi ponovo investirali, moram da vam kažem da skoro 95 odsto kaže da su zadovoljni opštim uslovima i ponovo bi investirali“, kaže direktor Ajhinger.

Zašto biraju Srbiju?

„Mnogo je razloga, razlikuju se, za neke su važni resursi, dualno obrazoivanje npr je model koji smo uveli sa Privrednom komorom Srbije, dosptupni su kvalifikovani radnici, to je važna stvar i to ne samo u velikim gradovima, nego i u manjim sredinama. S druge strane, imate infratstrukturu kao veoma važan faktor, a vlada sada ulaže velika sredstva u železnicu, pošto su putevi izgrađeni ili se grade. Sa železnicom se otvaraju potpuno nove mogućnost za investitore. Proširili smo naše operacije u Kragujevcu pre tri godine, a sada će industrijski kompleks biti povezan železnicom, a to dovodi i druge direktne strane investicije. Svi kažu, ovo je interesantno što radi vlada, za kompanije i ulagače to čini Sribju atraktivnom za ulaganja. Osim toga, geografski položaj Srbije je atraktivan. Imamo sličnosti u mentalitetu, u istoj smo vremenskoj zoni, za 2 sata ste u Nemačkoj ,dobre su avioveze, postoje i podsticaji za investitore, koje neke kompanije koriste. Vlada je realna, nema preterivanja u obećanjima, jasno su predočeni uslovi svima, zato su velike kompanije iz Nemačke došle ovde, ZDF, MTU, koje su listirane na berzi. Sve što je obećano to je i ispunjeno“.

Kako Simens posluje u Srbiji?

„Mi smo ovde prisutni već tri decenije, ulažemo u visoke tehnologije, želimo da se širimo. Zapošljavamo 1.200 ljudi, pokrenuli smo novu fabriku u Subotici. Naše prognoze idu u tom smeru“.

Kakvo je tržište rada u Srbiji?

„U poslednjih godinu i po, dve, dolaze nam zaposleni i traže veće plate, jer dobijaju bolje ponude u drugim kompanijama, to pokazuje da plate rastu, to je dobar trend. Kao direktor moram da uradim više za zaposlene da ne bi otišli. Želimo da ostanu ovde, ali ako neko ponudi duplo veću platu, teško to pratimo“.

Kakva je mogućnost da se ulaže u visoke tehnoligije u Srbiji?

„Trend ulaganja u jednostavnu proizvodnju – u radno intenzivne delatnosti se menja. Vidim to po Kragujevcu i Subotici, tamo gde smo počeli sa takvim poslovima, sada imamo rad na mnogo višem tehničkokm nivou. Imamo veliki inženjerski centar koji radi na prototipu brzog voza, to je globalni projekat, imamo sjajne inženjere ovde, ne moraju da idu iz zemlje da bi dobro zaradili. Mnogi se interesuju upravo za ulaganja u it i visoke tehnolgoije. I dobavljači rade na mnogo složenijim projektima nego pre“, zaključio je direktor Simensa.

Komentari

Vaš komentar