Direktor Ikarbusa očekuje obnovu proizvodnje u junu

Biznis 08. apr 202111:035 komentara
Izvor: N1

Direktor beogradskog Ikarbusa Aleksandar Vićentić rekao je da se očekuje da u junu počne obnova proizvodnje u toj fabrici autobusa sa novim vlasnikom, kineskom kompanijom LGNEA (Lanzhou Guangdong New Energy Automobile).

LGNEA je, kako je Vićentić rekao, postala većinski vlasnik tog preduzeća sa udelom od 59 odsto, država Srbija ima deset odsto, a ostatak kapitala pripada malim akcionarima.

Kineska kompanija je najpre otkupila potraživanje Inteza banke od Ikarbusa i tako postala suvlasnik tog preduzeća za proizvodnju autobusa.

„LGNEA je ozbiljna firma i planira da započne i proizvodnju autobusa na električni pogon, jer su među najvećim proizvodjačima baterija za automobile“, rekao je Vićentić.

Ikarbus je, prema njegovim rečima, upao u finansijske probleme zbog nedostatka obrtnog kapitala i nemogućnosti da izda garancije za kredit kod banka kako bi finansirao proizvodnju.

Sredstva za obrtni kapital, kako je rekao, ta zemunska firma je mogla da dobije samo od Fonda za razvoj, što nije bilo dovoljno.

Prošle godine je usvojen Unapred pripremljen program reorganizacije (UPPR) i sada se proveravaju dugovi preduzeća koje ima oko 1.400 poverilaca, među kojima su saobraćajno preduzeće „Lasta“, Grad Beograd, Fond za razvoj, bivši zaposleni i drugi.

Vićentić je rekao da dugo traje privatizacija Ikarbusa, ali da nije moglo brže.

Do pre nekoliko godina, Ikarbus je zapošljavao 250 radnika, a kroz dva socijalna programa otišli su svi osim njih 25 koji od marta prošle godine ne rade i ne primaju platu.

Vićentić je rekao da je fabrika poslednjih godina proizvodila 70 autobusa godišnje, a da je bilo neophodno da proizvede oko 100 kako bi mogla da opstane sa 250 radnika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2014. godine pokušavao da nagovori nemački „Mercedes-Benz“ da postane strateški partner Ikarbusu i proizvedeno je nekoliko autobusa za Gradski saobraćaj Beograda, ali saradnja nije nastavljena.

Komentari

Vaš komentar