Direktor Fortenova grupe: Pad populacije veliki problem, rešenje – useljavanje

Biznis 01. dec 202111:294 komentara
Podeli:
Izvor: Fonet/Božana Pavlica

Pad populacije najveći je problem šireg regiona, ocenio je glavni izvršni direktor i član Borda direktora Fortenova grupe Fabris Peruško, i upozorio da brzina pada broja stanovnika ne brine samo zbog smanjenja tržišta, već i zato što stvara makroekonomske probleme državama u kojima je Fortenova prisutna.

Peruško je na Samitu privrednih lidera – CEO Summit u Beogradu ocenio da taj jaz definitivno neće moći da se nadomesti prirodnim priraštajem, i da jedino „brzo“ rešenje vidi u useljavanju.

Povezane vesti

Fortenova grupa, koja je 1. aprila 2019. godine preuzela poslovanje hrvatske Agrokor grupe, koju je činilo 159 kompanija, danas ima više od 50.000 zaposlenih u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji i Mađarskoj.

„Kao region moramo u narednih 10 godina da učinimo da ljudi prepoznaju ovaj deo sveta kao region u kome se može ostvariti budućnost, a primeri uspešnih kompanija, a u Hrvatskoj su to Rimac ili InfoBip – pokazuju da se ovde mogu pokrenuti poslovi i generisati rast koji ima globalni potencijal“, rekao je Peruško.

Smatra da postoji prostor za zaustavljanje iseljavanja.

„Razlika u platama između tradicionalnih država u koje se odavde odlazi postaje sve manja i manja, a uz pomoć novih tehnologija praktično postaje nevažno gde se nalaziš, jer posao možeš da radiš gde god da si“, poručio je Peruško.

Na Samitu privrednih lidera – CEO Summit Beograd prisutno je oko 450 učesnika i predstavnika kompanija i finansijskih institucija iz Srbije, regiona i Evrope, koji izlaganja prate uživo u hotelu Hajat ili putem interneta.

Komentari

Vaš komentar