Direktor CEFTA Sekretarijata: Što pre do Zajedničkog regionalnog tržišta

Biznis 06. jul 202112:55
Izvor: Promo

Direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić istakao je danas da CEFTA, zajedno sa svojim partnerima, ulaže velike napore kako bi se ostvarila ideja o Zajedničkom regionalnom tržištu, kao i na sprovođenju ključnih aktivnosti iz Akcionog plana za Zajedničko regionalno tržište, što je brže moguće u korist građana i kompanija.

„Kada smo sumirali rezultate iz 2020. godine, koja je donela mnoge izazove, mogli smo da kažemo da je CEFTA olakšala trgovinu u izazovnim vremenima, kao i da obećamo da će to ostati naš prioritet 2021. godine. Radimo na različitim procesima, koji bi preduzećima doneli uštedu vremena i troškova“, rekao je Đikić na samitu zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu.

Pročitajte još:

Značajan posao urađen je, kako navodi, na ekspertskom nivou, a sada bi usvajanje ovih važnih odluka trebalo da bude prioritet.

CEFTA Zeleni koridori prošireni su na sve prelaze u regionu, računajući i pružne prelaze, a ti koridori biće prošireni i na Grčku, kako je najavio premijer Grčke Kirijakos Micotakis na Samitu u Berlinu, saopšteno je iz CEFTA.

Statistika pokazuje da približno 80 odsto kamiona koristi CEFTA Zelene koridore, a 20 odsto onih koji ih koriste prevoze robu prioritetne neophodnosti i ostvaruju benefite od prioritetnog prolaska.

Izveštaji o validaciji AEO programa za Severnu Makedoniju, Srbiju i Moldaviju su završeni i spremni za usvajanje, a radi se o tome da carinske uprave pristaju da priznaju validirane AEO programe izdate na jednom tržištu na ostalih šest tržišta.

Ovaj status omogućava lakše carinjenje uopšte i ključni je element u jačanju bezbednosti lanca snabdevanja, pružajući višestruke koristi za trgovinu.

Odluka o olakšavanju elektronske trgovine, kojom se utvrđuju pravila o e-trgovini u okviru CEFTA, finalizirana je i usvajanjem zajedničkog tržišnog principa i usklađivanjem ključnih pravila, preduzećima se pruža jedan set pravila za sedam tržišta, navodi se u saopštenju CEFTA.

Pregovori o profesionalnim kvalifikacijama na ekspertskom nivou su završeni, a postignut je značajan napredak u pregovorima o rešavanju sporova i uklanjanju radnih dozvola i turističkim uslugama, ocenjuje se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar