DFC najavila nastavak ulaganja u ekonomski sektor država regiona

Biznis 15. sep 202108:552 komentara
Podeli:
Dolari, novac, pare
Izvor: pixabay.com

Sjedinjene Američke Države posvećene su podršci ulaganju u privatni sektor i ekonomskom razvoju u Srbiji, na Kosovu i širem regionu, saopštila je Američka korporacija za međunarodno razvojno finansiranje (DFC) za Glas Amerike.

„DFC nastavlja da sarađuje sa vladama na promociji ekonomskih mogućnosti u regionu“, ukazao je za Glas Amerike neimenovani portparol te organizacije.

Reč je o nezavisnoj agenciji američke vlade osnovanoj decembra 2019, spajanjem Prekomorske privatne investicione korporacije i Uprave za razvojne kredite koja je bila deo Američke agencije za razvoj.

Glasu Amerike, međutim, DFC nije pružio odgovore na pitanja o tome koliki je napredak ostvaren u razvojnim projektima Kosova i Srbije koji bi trebalo da ojačaju njihove ekonomske veze, niti koja je očekivana dinamika za završetak tih projekata.

Sedište te organizacije otvoreno je u Beogradu krajem septembra 2020, nedugo po potpisivanju Vašingtonskog sporazuma, što je bilo definisano u dokumentu.

Vašingtonski sporazum potpisan je nakon dvodnevnih razgovora najviših predstavnika delegacija Kosova i Srbije u američkoj prestonici 3. i 4. septembra 2020.

Glas Amerike podseća da se nakon otvaranja kancelarije DFC u Beogradu i poseta američke delegacije prestonicama Srbije i Kosova – državni zvaničnici Srbije nisu suzdržavali u iznošenju procena o mogućim koristima za Srbiju i region.

U javnosti Srbije isticalo se tada i da su infrastrukturni projekti, vredni 3,7 milijardi dolara, ključna stavka dogovora sa Korporacijom za međunarodno razvojno finansiranje.

Maksimalni kreditni kapacitet DFC, prema zvaničnim podacima, iznosi 60 milijardi dolara.

Osim na području Zapadnog Balkana i Evrope, DFC je prisutan i u Južnoj Americi, Africi i indo-pacifičkom regionu koji, između ostalog, čine i zemlje poput Bangladeša, Butana, Bruneja, Kambodže, Fidžija, Indije i drugih.

Ulaže ili posreduje ulaganjima u zemlje koje se smatraju značajnim za američku spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost ili se bavi prioritetima koje je odredio, poput ekonomskog osnaživanja žena.

Komentari

Vaš komentar