DFC bez komentara o razrešenju direktora beogradske kancelarije

Biznis 03. mar. 202118:591 komentar
Podeli:
Izvor: Leigh Vogel/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP

Američka korporacija za međunarodno razvojno finansiranje (DFC) u pisanom odgovoru Glasu Amerike nije komentarisala navode o razrešenju sa funkcije Džona Jovanovića, koga je administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa postavila na mesto direktora kancelarije te američke nezavisne agencije u Beogradu.

Informaciju o napuštanju te funkcije obelodanio je sam Jovanović, koji je na onlajn konferenciji Fondacije Ana i Vlade Divac „Filantropija nema granice“, naveo da više nije na funkciji direktora DFC kancelarije u Beogradu, prenela je agencija Tanjug, a objavio Radio Slobodna Evropa, piše Glas Amerike.

„Ovde sam u privatnom kapacitetu, jer sam nedavno otišao sa funkcije direktora DFC kancelarije u Beogradu“, rekao je Jovanović na onlajn konferenciji.

On je naveo da DFC ima novo rukovodstvo kancelarije u Vašingtonu koje će, kako je rekao, nastaviti rad na Zapadnom Balkanu.

„Čast mi je što smo otvaranjem kancelarije u Beogradu postavili temelje za ozbiljno ekonomsko angažovanje SAD u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana. Nedavne izjave novog rukovodstva pokazuju želju za radom DFC u Srbiji i regionu. Ponosan sam na uspeh u poslednjih šest meseci u Srbiji i regionu“, rekao je Jovanović.

Kancelarija DFC u Beogradu, u zgradi ambasade Sjedinjenih Država, otvorena je u septembru 2020, neposredno pošto su u Vašingtonu, u prisustvu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, Kosovo i Srbija potpisali sporazum o ekonomskoj normalizaciji.

U međuvremenu, promenjeno je rukovodstvo DFC u SAD pa je Adama Bolera, koga je nominovao bivši predsednik Tramp, u danu inauguracije predsednika Džozefa Bajdena zamenio aktuelni vršilac dužnosti Dev Jagadsen, dok je na funkciju glavnog opeativnog direktora došao Dejvid Marčik.

U pisanom odgovoru Glasu Amerike Dejvid Marčik, glavni operativni direktor američkog DFC, je rekao je da je ta instutucija posvećena podršci investicijama u privatni sektor Srbije, Kosova i šireg regiona.

„Nestrpljivo iščekujemo da gradimo na temelju nedavno obnovljenih inicijativa o ulaganju sa Srbijom i Kosovom, kojima ostajemo posvećeni. Nastavljamo pojačanu usredsređenost započetu prošle godine uspostavljanjem regionalnog prisustva DFC sa sedištem u ambasadi SAD u Beogradu“, precizirano je u njegovom odgovoru na upit Glasa Amerike.

Ranije ovog meseca Marčik je, povodom navoda u delu američke javnosti o mogućem povlačenju DFC sa područja Zapadnog Balkana i zatvaranja kancelarije u prestonici Srbije, ukazao da se produbljuju modusi saradnje čija je svrha ulaganje na Balkanu i području Egeja.

„Agencija ostaje posvećena podršci razvoja i ekonomskom rastu u tom čitavom ključnom i prioritetnom regionu. Novo rukovodstvo DFC posvećeno je putovanju u Srbiju i na Kosovo kako bi se sastalo sa partnerima čim, usled pandemije Kovida 19, bude omogućeno bezbedno kretanje“, ističe Marčik.

Korporacija za međunarodno razvojno finansiranje (DFC) nezavisna je agencija američke vlade osnovana u decembru 2019, spajanjem Prekomorske privatne investicione korporacije i Uprave za razvojne kredite (DCA), koja je bila deo Američke agencije za razvoj (USAID).

Za područje Balkana značajna je kao vid garanta projektnog finasiranja u saradnji sa privatnim sektorom, koje je trebalo da doprinese ekonomskom približavanju Srbije i Kosova, nakon što je u Beloj kući potpisan sporazum u prisustvu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Ubrzo posle ekonomskog dogovora, postignutog septembra 2020. godine, objavljeno je da su Srbija i Kosovo sa partnerima potpisali pisma o namerama za izgradnju autoputa Niš – Priština.

Osim na području Zapadnog Balkana i Evrope, DFC je prisutan i u Južnoj Americi, Africi i indo-pacifičkom regionu koji, između ostalog, čine i zemlje poput Bangladeša, Butana, Bruneja, Kambodže, Fidžija, Indije i drugih. Ulaže ili posreduje u ulaganju u zemlje koje se smatraju značajnim za američku spoljnu politiku i nacionalnu bezbednost ili se bavi prioritetima koje je odredio, poput ekonomskog osnaživanja žena.

Komentari

Vaš komentar