Deset najbogatijih „oligarha“ u 2021: Smena na broju 1, Abramovič ispao s liste

Biznis 22. okt. 202122:0312 komentara
Podeli:
Izvor: ALEXANDRA NIKOLAYEVA / INTERPRESS/ AFP (Aleksej Mordašov, desno)

Uprkos pandemiji koronavirusa, slabljenju rublje i američkih pretnji sankcijama, 2021. godina bila je dobra za najbogatije Ruse. Čak odlična. Oligrasi su postali još bogatiji, pa sad deset najbogatijih prema „Forbsovoj“ listi milijardera za 2021. godinu vrede 223 milijarde dolara. Godinu dana ranije, ta cifra iznosila je 152 milijarde, prenosi Nova.rs.

Na ovogodišnjoj listi na prvom mestu je Aleksej Mordašov, nakon skoka cena akcija u kompaniji za proizvodnju čelika „Severstal“ i privatnom rudniku zlata „NordGold“. Kasa Alekseja Mordašova za samo godinu dana punija je za 12,3 milijardi, a njegovo ukupno bogatstvo sada iznosi 29,1 milijardi, navodi portal.

Vladimir Potanjin i Vladimir Lisin, prošlogodišnji broj 1 i broj 2, pali su za po jedno mesto, iako su i oni ostavili značajane prihode i uvećali svoja bogatstva. Potanjin je ove godine zaradio 7,3 milijardi dolara, zahvaljujući metalnom gigantu „Nornikelj“ čiji je Potanjin vlasnik, a čije su cene akcija porasle za 37 odsto. Lisin je bogatiji za 8,1 milijardu dolara, jer su akcije njegovog „Novolipetsk Stila“ porasle za 110 odsto, prenosi Nova.rs.

Abramovič ispao sa liste

Zanimljivo je da ove godine na listi deset najbogatijih nema Romana Abramoviča, kao ni Mihaila Fridmana, iako su obojica tokom 2021. godine zaradili više novca. Njih su na listi zamenili Pavel Durov i Sulejman Kerimov, navodi nova.rs.

Durov, osnivač aplikacije za razmenu poruka „Telegram“ i sada deveti najbogatiji Rus, profitirao je na činjenici da se rivalska aplikacija „Whatsapp“ počela da gubi korisnike zbog sumnji u privatnost i bezbednost podataka, a „Telegram“ je premašio 500 miliona korisnika mesečno. Sulejman Kerimov plasirao se na deseto mesto liste zahvaljujući vlasničkom udelu od 76 odsto u „Poliusu“ najvećem ruskom proizvođaču zlata čije su akcije porasle za 73 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Ovo je lista deset najbogatijih:

1. Aleksej Mordašov

Neto vrednost: 29,1 milijardi dolara
Izvor bogatstva: čelik, investicije

2. Vladimir Potanjin

Neto vrednost: 27 milijardi dolara
Izvor bogatstva: metal

3. Vladimir Lisin

Neto vrednost: 26,2 milijardi dolara
Izvor bogatstva: čelik, transport

4. Vagit Alekperov

Neto vrednost: 24,9 milijardi dolara
Izvor bogatstva: nafta

5. Leonid Mikhelson

Neto vrednost: 24,9 milijardi dolara
Izvor bogatstva: gas, hemikalij

6. Genadij Timčenko

Neto vrednost: 22 milijarde dolara
Izvor bogatstva: nafta, gas

7. Ališer Usmanov

Neto vrednost: 18,4 milijardi dolara
Izvor bogatstva: čelik, investicije, telekomunikacije

8. Andrej Meljničenko

Neto vrednost: 17,9 milijardi dolara
Izvor bogatstva: nafta

9. Pavel Durov

Neto vrednost: 17,2 milijardi dolara
Izvor bogatstva: aplikacija Telegram

10. Sulejman Kerimov

Neto vrednost: 15,8 milijardi dolara
Izvor bogatstva: investicije

Komentari

Vaš komentar