Da li su vam ugrožena radna prava – pokrenut sajt sa upitnikom za građane

Biznis 07. okt. 202112:18 > 18:301 komentar
Podeli:

Obavljanje rada bez ugovora o radu, prekovremeni rad koji traje duže od osam sati nedeljno, neplaćanje prekovremenog rada, privatna pitanja zaposlenima o zasnivanju porodice ili bračnom statusu, samo su neke teme koje "pokrivaju" ukupno 22 pitanja iz upitnika koji je na novom sajtu RadnaPrava.rs postavio Centar za politike emancipacije u cilju omogućavanja građanima da provere da li su im prekršena radna prava. Pravni tim CPE će, prema rečima Vladimira Simovića iz ove organizacije, građanima dati i uputstva kome da se obrate za pomoć u slučaju kršenja tih prava.

Centar za politike emancipacije CPE je saopštio da je, kao vid podrške radnicima i radnicama,  pokrenuo sajt RadnaPrava.rs. Kako se ističe, pravni tim CPE sastavio je upitnik koji sadrži najčešće povrede radnih prava.

Pročitajte još:

„Jednostavnim popunjavanjem upitnika svi zainteresovani moći će da saznaju da li su njihova prava prekršena na radnom mestu, a dobiće i uputstva kome da se obrate za pomoć i podršku“, kaže za Infobiz Vladimir Simović iz Centra za politike emancipacije.

Posle popunjavanja upitnika dobija se uputstvo za eventualne dalje korake.

„Jedan od tih koraka može biti dalje obraćanje organizaciji CPE koja jeste registrovani davalac besplatne pravne pomoći. Ali, pružamo linkove ka sindikatima, inspekciji rada i drugim pružaocima besplatne pravne pomoći“, ukazao je Simović.

CPE ukazuje da još jedan 7. oktobar, Svetski dan dostojanstvenog rada, dočekujemo u društvu obeleženom ekstremnim nejednakostima, siromaštvom i potpunom obespravljenošću radnica i radnika.

„Izmene radnog zakonodavstva prethodnih decenija su drastično suzile prava zaposlenih. Nesigurni oblici zaposlenja i sveprisutni strah od gubitka posla otežavaju organizovanje na radnom mestu i borbu za bolje uslove života i rada. U Srbiji većina ljudi radi za plate koje ne zadovoljavaju ni minimalne potrebe. Sa današnjim zaradama se jedva preživljava“, navodi CPE.

Kako se ističe u saopštenju – na radnom mestu smo od početka upoznati sa onim što su naše obaveze, dok se često dešava da nismo dovoljno upućeni u ono što su naša prava.

„Sajt RadnaPrava.rs je osmišljen kao mesto na kojem možete brzo i lako da se upoznate sa osnovnim pravima koja vam pripadaju. Verujemo da će ovaj sajt biti koristan alat za postizanje dostojanstvenih uslova rada i podstrek za uključivanje što većeg broja radnica i radnika u borbu za radna prava“, navodi Centar za politike emancipacije.

Komentari

Vaš komentar