Da li je direktor RGZ prikrio imovinu? Sindikati podneli krivičnu prijavu

Biznis 03. okt 202219:5711 komentara
Izvor: Ilustracija/Shutterstock

Dva sindikata Republičkog geodetskog zavoda podnela su krivičnu prijavu protiv direktora Borka Draškovića zbog, kako ističu, "krivičnog dela neprijavljivanje imovine i prihoda ili davanje lažnih podataka o imovini i prihodima" iz člana 101 Zakona o sprečavanju korupcije. Sindikati su, naime, utvrdili da Drašković nije Agenciji za sprečavanje korupcije prijavio da u vlasništvu ima stan od 98 kvadrata u centru Beograda. Stan je, tvrde sindikati, stekao 2021. godine, zajedno sa suprugom koja je upisana kao suvlasnik u katastru. Borko Drašković nije hteo za portal N1 da komentariše ovaj postupak sindikata RGZ, navodeći da je reč o javnom podatku.

Pročitajte još:

Jedinstvena organizacija sindikata RGZ i Sindikat Nezavisnost RGZ podneli su krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv Borka Draškovića, direktora Republičnog geodetskog zavoda zbog toga što je, kako se navodi, „kao funkcioner svesno i sa umišljajem postupio suprotno obavezi iz člana 69. Zakona o sprečavanju korupcije i nije Agenciji za sprečavanje korupcije vanredno prijavio promenu – uvećanje svoje imovine za 2021. godinu, niti je podneo službeni izveštaj Agenciji.

Uvidom u javno dostupne podatke registra Agencije za sprečavanje korupcije, na prihodnoj i imovinskoj listi direktora RGZ za 2021. godinu dolazi se do podataka o dva stana u vlasništvu koje je Drašković prijavio. Nijedan nije površine 98 kvadrata.

Na sajtu stoji da ovi podaci datiraju od 16. aprila 2021. godine.

Funkcioneri, inače, imaju obavezu da vanredno prijave promenu prihoda i imovine uvek kada se oni značajnije promene, tačnije – kada uvećanje ili umanjenje prihoda i imovine premaši prosečnu godišnju neto zaradu u Srbiji. Rok za ovo vanredno prijavljivanje je najkasnije do isteka roka za podnošenje godišnje poreske prijave za utvrđivanje poreza na dohodak građana, odnosno do 15. maja tekuće godine, sa stanjem na dan 31. decembra prethodne godine.

To znači da je, u slučaju sticanja stana tokom 2021. godine, rok za prijavu bio 31. maj 2022. godine.

Printskrin Agencija za sprečavanje korupcije

Podaci o vlasništvu nad stanom u Ruzveltovoj ulici sindikati su, navode za portal N1 – dobili anonimno.

„Drago mi je da i dalje postoje čestiti i pošteni ljudi, koji možda ne smeju ili nemaju mogućnosti ili hrabrosti da sami istupe, ali su dovoljno vispreni da prodnađu adrese nas iz sindikata i anonimno nam pošalju dokumentaciju“, kaže za portal N1 Dijana Konstantinović, predsednica Jedinstvene organizacije sindikata zaposlenih u RGZ, inače potpisnica krivične prijave.

Sindikati su, naime, u saopštenju istakli da su do saznanja o stanu u vlasništvu Draškovića i njegove supruge došli na osnovu informacija dobijenih od zaposlenih u RGZ.

„Radi se o stanu površine 98 kvadrata u poslovno stambenoj zgradi koja je u vlasništvu Auto moto saveza Srbije u čijem se rukovodstvu nalazi i Borko Drašković“, ističu sindikati u zajedničkom saopštenju, kome se pridružio i treći – Sindikat zaposlenih RGZ ASNS.

Imajući uvid u Registar imovine javnih funkcionera, sindikati RGZ-a su konstatovali da među prijavljenom imovinom direktora RGZ-a Borka Draškovića nema pomenutog stana od 98 kvadrata koji se, kako se ističe u saopštenju, nalazi na atraktivnoj lokaciji u Ruzveltovoj ulici.

„Takođe je sindikatima dostavljen i podatak da je stan stečen kupoprodajom koja je obavljena u 2021. godine, tačnije putem ugovora koji je overen 01. oktobra 2021. godine. Sve ove okolnosti ukazuju da se radi o kršenju i nepoštovanju Zakona o sprečavanju korupcije člana 101 u kome su jasno definisane obaveze svih javnih funkcionera oko obavezne pijave sve novostečene imovine, a što po istom članu Zakona predstavlja krivično delo“, ističu sindikati.

U skladu sa time predstavnici sindikata RGZ-a su podneli zahtev Agenciji za sprečavanje korupcije da pokrene postupak protiv direktora RGZ-a i utvrdi sve činjenice u vezi sa novonalstalim okolnostima. Istovremeno predstavnici sindikata RGZ-a su podneli krivičnu prijavu.

„Sindikati RGZ-a očekuju od nadležnih institucija a pre svega Vlade RS i premijerke Ane Brnabić da u skladu sa zakonom preduzme sve neophodne mere i sankciniše nezakonitosti u postupanju direktora RGZ-a Borka Draškovića. Na ovom primeru se može jasno videti i pozadina donetog naloga od strane direktora RGZ-a kojim se zaposlenima zabranjuje komunikacija sa strankama i trećim licima i iznošenje u javnosti informacija o stanju u RGZ-u i katastru. Na sreću, svest i osećaj društvene odgovornosti zaposlenih je daleko iznad straha koji je zaveo Borko Drašković u nameri da prikrije istinu a izgleda i svoju ličnu korist. Postoje indicije da osim pomenutog stana postoje i druge nepokretnosti koje se vezuju za aktuelne rukovodioce u RGZ-u a koje se ne nalaze u Registru prijavljene imovine“, precizira se u saopštenju.

Šta kaže direktor RGZ

Na molbu da prokomentariše činjenicu da su sindikati podneli krivičnu prijavu protiv njega zbog neprijavljivanja stana u centru Beograda, Borko Drašković je kratko odgovorio:

„To je javni podatak, možete i sami da proverite da li je istina ili nije. Do sada ste objavljivali sve njihove laži pa što bi ovog puta bilo drugačije. Naravno da vi znate istinu, pa vam je na volju šta ćete napisati“, odgovorio je Drašković na naše pitanje.

A, u javno dostupnim podacima katastra, u zgradi na parceli koju pominju sindikati, stoji sledeće:

Borko Drašković registar agencije za borbu protiv korupcije EKATASTAR
RGZ

Podaci katastra pokazuju da su zaista na stanu od 98 kvadrata sa terasom, u Ruzveltovoj ulici u Beogradu, upisani suvlasnici – supružnici Aleksandra i Borko Drašković.

Funkcija u AMSS

U katastru, takođe, stoji da je imalac prava na parceli na kojoj je sazidana zgrada – „AMS osiguranje“.

Takođe, navodi se da je reč o objektu koji ima odobrenje za gradnju, a nema odobrenje za upotrebu.

Vlasnik „AMS osiguranja“ sa udelom od 46,7 odsto je Auto-moto savez Srbije.

Svi ostali suvlasnici imaju udeo manji od osam procenata.

Prema podslednjim dostupnim podacima iz završnih računa AMSS na sajtu APR, na dan 31. decembra 2020. godine Borko Drašković se navodi kao – član nadzornog odbora AMSS.

Do 1. juna 2018. godine bio je i u nadzornom odboru AMS osiguranja.

„Auto-moto savez Srbije“ je inače, kako navode revizori u dokumentu Napomene uz finansijski izveštaj – „nezavisno, nacionalno udruženje vozača, kojim upravljaju njegovi članovi, sa osnovnim zadatkom zaštite interesa svih članova AMSS u oblasti automobilizma, mobilnosti i turizma“.

Tokom 2020. poslovao je sa profitom od 27.392.000 dinara, gotovo upola manjim nego godinu pre.

Poslovni prihodi te prve pandemijske godini bili su 376 miliona dinara.

Završni račun za 2021. godinu nije objavljen na APR.

Komentari

Vaš komentar