Čomić: Epidemija poslala poruku – dosta sa ekonomijom pohlepe

Biznis 09. jun. 202111:555 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić ocenila je da je epidemija poslala poruku "dosta" sa ekonomijom pohlepe i da je vreme za promenu društvene agende.

Povezane vesti

„Ne zaboravite da nas je pohlepa dovela do toga da nemamo dovoljno zdravstvenih usluga, da ne možemo da pomognemo svim ljudima, da ima društava gde ljudi od pandemije umiru na ulicama, da su napregnuti budžeti zato što odjedanput treba izdvajati za zaštitu zdravlja stanovništva, za sve one pri dnu društvene lestvice, statusno i ekonomski“, rekla je Čomić.

Ona je na konferenciji Color Media Communications „CSR SRBIJA 2021: Responsible Business – Poslovni imperativ savremenog sveta posvećen društveno odgovornom poslovanju“ dodala da „ako ova pandemija nečemu bude koristila, dve stvari će biti očite, najpre, ovo je prva vakcina koja se radi u saradnji onih koji se inače tržišno takmiče međusobno na istraživačkom polju i druga, s nadom da će dopreti do onih koji grade samo ekonomiju pohlepe“.

Čomić je rekla da kovid treba da promeni društvenu agendu, pa ekonomija treba da služi zdravstvu, školstvu, razvoju, zaštiti životne sredine, pa tek na četvrtom ili petom mestu profitu koji je neophodan.

Direktorka UNICEF-a: Ekonomska situacija još nije na nivoima pre pandemije

Direktorka UNICEF u Srbiji Dejana Kostadinova istakla je da je UNICEF u periodu 2020-2021 sproveo studiju među porodicama sa decom uzrasta do 17 godina koje žive u Srbiji kako bi izmerili društveno-ekonomske efekte krize na celokupnu populaciju roditelja sa decom.

Studija jasno pokazuje da se, nakon inicijalnog udara 2020. godine, društveno-ekonomska situacija još nije vratila na nivoe pre pandemije. Četvrtina domaćinstava sa decom prijavila je smanjenje prihoda u protekla tri meseca. Mnoga od njih su domaćinstva sa troje ili više dece, ističe Kostadinova.

Domaćinstva čiji je prihod smanjen sve više pozajmljuju novac i prinuđena su da troše ušteđevinu, četvrtina domaćinstava sa decom i dalje prijavljuje neplanirane troškove vezane za pandemiju kovid-19, rekla je ona.

I jedan opasan trend, upozorila je, u poslednjem talasu, roditelji jednog od petoro dece procenjuju da je njihovo dete goreg mentalnog zdravlja nego u periodu pre pandemije.

Nejednakost se ne odnosi samo na prihode – nejednakosti u pogledu zdravlja, starosti, sposobnosti i invaliditeta, roda, pristupa tehnologiji, infrastrukture i geografske lokacije pogoršale su se zbog pandemije kovid-19, zaključila je Kostadinova, navodi se u saopštenju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar