CINS ostao bez odgovora o dugu Crvene zvezde prema Agrobanci – „poslovna tajna“

Biznis 17. avg 202110:5020 komentara
Izvor: Pixabay/red__koral__ph

Agencija za osiguranje depozita, stečajni upravnik Agrobanke, odbila je zahtev CINS da dostavi informacije o dugovima Crvene zvezde prema ovoj banci. Nakon godinu i po dana čekanja i reakcije Poverenika, Agencija ne želi da dostavi tražene informacije pod izgovorom da je u pitanju poslovna, odnosno bankarska tajna, navodi se u tekstu.

Kako piše CINS, godinu i po dana dugo ćutanje Agencije za osiguranje depozita o otpisu duga Fudbalskom klubu Crvena zvezda završeno je odbijanjem zahteva Centra za istraživačko novinarstvo Srbije za pristup informaciji od javnog značaja.

Nakon teksta u kom je CINS otkrio da će višemilionski dug FK Crvena zvezda prema Agrobanci (Novoj Agrobanci) ponovo biti smanjen, novinari CINS su tražili od Agencije informacije na koji način i po kom osnovu je dug otpisivan tokom godina. Tražili smo i sve sporazume sklopljene sa klubom kojima su regulisani dugovi prema ovoj banci.

Agencija nije odgovorila na zahtev, zbog čega se CINS u martu 2020. žalio Povereniku za informacije od javnog značaja. Poverenik je rešenjem iz jula ove godine naložio Agenciji da postupi po zahtevu.

Agencija je odbila zahtev CINS 5. avgusta, jer je u pitanju poslovna, odnosno bankarska tajna, čijim odavanjem bi mogle da nastupe „teške pravne ili druge posledice po interese zaštićene zakonom koji pretežu nad interesom za pristup informaciji“.

„U slučaju dostavljanja traženih podataka licu koje nije steklo legitimaciju stečajnog poverioca, došlo bi do značajnog narušavanja tretmana jednakosti poverilaca stečajnog dužnika“, piše u odgovoru Agencije.

Podsećanja radi, dug Crvene zvezde prema Agrobanci iznosio je oko 17 miliona evra, kada je u leto 2019. godine iz Zvezde saopšteno da je otpisom kamata dug smanjen na 6,8 miliona. CINS je pisao o tome da će višemilionski dug ponovo biti smanjen.

Tada je Poverenik Agencije za osiguranje depozita Miloš Janković potvrdio da je ovaj sporazum u proceduri, ali od tada ni on ni Agencija ni Zvezda nisu želeli da daju informacije o ovom poslu.

Povodom toga, CINS je kontaktirao predsednika Nadzornog odbora kluba Dragana Miloševića, koji je tvrdio da nije upoznat sa novim dogovorom, iako je ranije u javnosti iznosio podatke o prethodnom sporazumu Zvezde i Agrobanke.

CINS je pisao i o Miloševiću, koji kao sudija Višeg suda u Beogradu nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije (tada Agenciji za borbu protiv korupcije) da se nalazi na čelu Nadzornog odbora FK.

U avgustu 2019. godine, ova agencija je navela da je istovremeno vršenje ove dve funkcije u suprotnosti sa zakonom i da sudija, kao javni funkcioner, ne može biti član uprave sportske organizacije. Dva meseca kasnije, Agencija je obavestila CINS da Milošević ipak može da obavlja obe funkcije jer, po statutu Zvezde, Nadzorni odbor nije organ upravljanja nego kontrolni organ.

Komentari

Vaš komentar