Četiri godine od dolaska u Srbiju: Visoke plate za visokokvalifikovane radnike

Biznis 06. dec 202119:01 > 19:036 komentara
Podeli:

Od vesti da nemačka kompanija Continental dolazi u Novi Sad prošlo je više od četiri godine. Za to vreme, njihov istraživački centar zaposlio je više od 700 inženjera, kompanija je otvorila i fabriku u kojoj se proizvode visokotehnološke komponente za automobilsku industriju, a trenutno je u fazi izgradnja novog postrojenja.

Sistemi za automatsko uključivanje automobila mobilnim telefonom, instrument table, kamere, radari, ekrani.

Najsavremenije tehnologije za svetsku autoindustriju stvara više od 700 mladih inženjera, u Centru za razvoj i istraživanje nemačkog Continentala u centru Novog Sada. Prosek godina zaposlenih je 31.

Pročitajte još:

Inženjer Ninoslav Jovanov, master elektrotehnike, sa samo 27 godina vođa je tima od 30 ljudi, koji rade na razvoju softvera na sistemima za radare.

„Pretežno ono što radimo ovde i za šta je naša grupa zadužena jeste razvoj samih algoritama, integracija tih algoritama, i razvoj softvera koji su baziraju na pretežno radarskim sistemima. Imali smo prilike da učestvujemo na projektima koji su rađeni u saradnji sa kolegama iz inostranstva sa drugih lokacija, gde smo imali priliku da radimo na testnim vozilima, gde smo išli na poligone, testirali autonomna vozila, bili u svim tim vozilima koji se automatski parkiraju, rade automatska kočenja i tako dalje. Ponosni smo na to da kažemo da smo deo velikih projekata za vodeće svetske kompanije u automobilskoj industriji“, kaže za Infobiz Ninoslav Jovanov, softver inženjer.

Visoke plate za visokokvalifikovane radnike politika su kompanije Continental Automotive Srbija.

Direktor Saša Ćoringa kaže da su plaćeni i studenti koji ovde dolaze na obaveznu praksu.

„Plate kreću od, neću da kažem sad cifre, ali su dosta visoke, i mogu da stignu do ‘da ne treba da emigriraš više u inostranstvo’ i to se i desilo. Mi smo izgubili samo troje ljudi za četiri godine koliko radimo – samo troje je emigriralo i jedan od njih želi da se vrati“, navodi Ćoringa.

Nisu plate, kaže, jedino što 700 mladih inženjera zadržava u Srbiji.

„Ovde inženjeri rade dizajn – osmisle proizvod od nule. I to je opet veoma važno da radimo jedan kompletan proizvod, to inženjeri vole – pošto ne vole da rade nešto što je već neko drugi odradio i samo male korekcije, nego da osmisle nešto od nule“, navodi Saša Ćoringa.

Kada je 2018. počinjao sa radom, centar je imao sto zaposlenih i podsticaj države u vidu subvencije u visini od 9,5 miliona evra.

„Mi smo bili jedan pozitivan primer zašto te subvencije postoje, zašto taj mehanizam subvencija postoji – da može biti dobar za privredu, i koje su kompanije zaslužile taj mehanizam. Mi smo računali, subvencije koje smo dobili za centar su se vratile za dve i nešto godine, sve se vratilo u budžet države i sad pošto broj inženjera raste još više, svake godine se vraća taj iznos“, navodi Saša Ćoringa, direktor kompanije Continental Automotiv Srbija.

U martu 2021. Continental je otvorio i prvu fabriku u Novom Sadu, koja zapošljava 150 ljudi, od koji je skoro polovina fakultetski obrazovanih. Bila je to prva faza investicije vredne 140 miliona evra.

Druga faza biće „prva high tech fabrika“ u Novom Sadu. Trebalo bi da počne da radi u septembru 2022, da zaposli još 500 ljudi, a projektovani izvoz biće među najvišima u zemlji – to znači da će svake godine više miliona skupih uređaja sa oznakom „Made in Serbia“ biti ugrađivano u najmodernije automobile u celom svetu.

Komentari

Vaš komentar