Cena nafte 107 dolara po barelu

Biznis 11. maj. 202219:125 komentara
Podeli:
Izvor: REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo

Cene sirove nafte tipa Brent biće u proseku 107 dolara po barelu u drugom kvartalu ove godine, objavio je specijalizovani portal oilprice.com, pozivajući se na najnovije kratkoročne energetske prognoze Uprave za energetske informacije (EIA).

Prosečna cena nafte tipa Brent u aprilu je bila 105 dolara po barelu, dok je EIA predviđala da će cene padati u drugoj polovini godine na 103 dolara po barelu, pre nego što padnu na prosečnih 97 dolara po barelu sledeće godine.

Međutim, EIA je upozorila da je te projekcije napravila 5. maja, pre bilo kakve zabrane EU na uvoz ruske nafte, što bi, prema oceni EIA, dodatno podiglo cene, navodi portal oilprice.com.

Proizvodnja sirove nafte u SAD će u proseku iznositi 11,9 miliona barela dnevno tokom 2022. godine, što je samo 700.000 više od proseka prošle godine.

Sledeće godine, međutim, EIA predviđa značajnije povećanje, u proseku od 12,8 miliona barela dnevno u 2023.

U svojim projekcijama EI je ocenila da su predviđanja iz maja podložna povećanom nivou neizvesnosti koji je rezultat niza faktora, uključujući invaziju Rusije na Ukrajinu.

Globalnu potrošnju nafte i tečnih goriva u aprilu 2022. EIA je predvidela na na 97,4 miliona barela dnevno, što je povećanje od 2,1 milion barela dnevno u odnosu na prošli april.

Očekuje se da će potrošnja za celu 2022. godinu u proseku biti 99,6 miliona barela dnevno (BPP), što je smanjenje 200.000 BPD u odnosu na aprilske kratkoročne prognoze STEO.

Agencija Rojters javila je ranije danas da su cene nafte na međunarodnim tržištima poskočile nadomak 107 dolara, što je podstaknuto zabrinutošću nakon ukrajinske blokade dela isporuka ruskog gasa u Evropu i intenzivnih pregovora u EU o embargu na rusku naftu.

Na londonskom je tržištu cena barela porasla za 4,50 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 106,96 dolara.

Na američkom tržištu barelom se u utorak trgovalo po 4,64 dolara višoj cijeni, od 104,04 dolara.

Danas je fokus preusmeren na znatno smanjeno snabdevanje Evrope ruskim gasom nakon što je Kijev blokirao glavnu tranzitnu rutu, optuživši ruske snage da gas usmeravaju u Lugansk.

To je prvi puta od početka ruske invazije da je izvoz preko Ukrajine ograničen, konstatuje Rojters.

U odvojenim izveštajima Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je barel naftne korpe članica OPEC u utorak koštao 108,18, što znači da je pojeftinio za 4,30 dolara u odnosu na prethodni radni dan., navodi britanska agencija.

Komentari

Vaš komentar