Cena gasa vrtoglavo raste, Vučić oboren s nogu, Rusi uveravaju – biće vam toplo

Biznis 07. okt 202119:19 > 19:5775 komentara

Cena gasa u poslednjih godinu dana porasla je za skoro pet puta, pa na pojedinim tržištima u Evropi dostiže i 1.400 dolara za hiljadu kubnih metara, a u Srbiji cena je i dalje 270 dolara za istu količinu. Rast cena gasa prouzrokovao je i povećanje cena struje, pa je na računima privrede ta stavka uvećana.

Dok je polovina svetskih ekonomija u strahu zbog drastičnog skoka cene gasa, koja je uvećna za skoro pet puta – za građane Srbije nema zime. Barem je predsednik Srbije Aleksandar Vučić to obećao.

„Građani Srbije će da imaju tople domove, građani Srbije će da imaju dovoljno gasa. Građanima Srbije nećemo povećavati cenu, bar ne u dogledno vreme. Stvarno sam umoran, jer  me to oborilo s nogu“, kazao je Vučić juče u Sloveniji.

POVEZANE VESTI:

S nogu su oborile i cene koje bi građani mogli da plaćaju, ali za sada cena za hiljadu kubnih metara gasa u Srbiji je i dalje 270 dolara. Građani Srbije za sada tokom grejne sezone, koja traje oko šest meseci, plate otprilike 42.000 dinara za gas, odnosno 7.000 dinara mesečno.

A dobra cena sigurna je do 1. januara, nakon čega prethodni ugovor ističe, objašnjava novinar dnevnog lista Danas Gojko Vlaović.

„Naši nadležni jesu u pravu da cena gasa neće poskupeti, ali samo do kraja ove godine. Nakon toga oni tek treba da pregovaraju i ne mogu da garantuju da neće poskupeti“, ukazuje on.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović očekuje da se cena neće menjati.

„Gospodin Borisov me je uverio da će u Srbiji biti toplo ove godine. Pregovori se nastavljaju, nama će Rusija dati dobru cenu kao što je i do sada davala“, uveren je Popović.

Dok stavka cena gasa na računu još nije zatresla ruke potrošača u Srbiji, stavka cena stuje jeste, ali za sada ruke privrednika. Poskupljenje gasa prouzrokovalo je drastičan skok struje, tvrdi Vlaović, ali za sada samo za privredu.

„Ako analiziramo recimo izjavu v.d. direktora EPS-a Milorada Grčića koji je pre neki dan hteo da umiri građane i rekao im da se energetska kriza koja je u Evropi, neće preliti u Srbiju, nijednom rečju nije rekao: ‘ne brinite građani cena struje neće poskupeti kada krene grejna sezona'“, ističe Vlaović.

U međuvremenu, stiglo je još jedno obećanje i to od predesdika Rusije Vladimira Putina, koji je izjavio da će evropskim zemljama povećati isporuku gasa, što je dovelo i do blagog pada cene ovog energenta.

Komentari

Vaš komentar