Čekajući ukidanje ograničenja, proizvođači brašna računaju koliko su izgubili

Biznis 04. maj. 202219:269 komentara
Podeli:

Nakon dvomesečnog ograničenja izvoza, Vlada je donela odluku da budu povećane kvote za izvoz pšenice i brašna. Proizvođači brašna upozoravali su da je odluka o zabrani izvoza loša i da je dovela do toga da se u mlinovima stvore zalihe. Sada, iako zadovoljniji poslednjom odlukom, kažu da sa nestrpljenjem čekaju vest o ukidanju ograničenja izvoza.

Oko 17 miliona evra ili izvoz od oko 40.000 tona brašna – toliko su proizvođači brašna izgubili zbog odluke koja je prethodna dva meseca bila na snazi da plasiranje tog proizvoda bude ograničeno.

Zabrinuti zbog zaliha koje su se stvorile, pozdravljaju odluku Vlade o povećanju kvota za izvoz, ali sa nestrpljenjem čekaju da ograničenje izvoza bude u potpunosti ukinuto.

POVEZANE VESTI:

„U subotu je već Ministarstvo poljoprivrede delilo saglasnosti – originale, ko je preuzeo u subotu, danas već može da tovari kamione i da vozi u inostranstvo prema kupcima. Carina je obaveštena, dobili su original saglasnosti koje će prikazati carini, dakle od danas izvoz brašna teče nesmetano. Vlada je prihvatila, konačno, predlog Žitounije koji smo mi dali još početkom marta – da se izvoz brašna stavi na slobodan režim i to će biti od šestog meseca pa na dalje“, rekao je Zdravko Šajatović iz Udruženja mlinara i fabrika testenina „Žitounija“.

Nemoguće je nadoknaditi gubitke proizvođačima, zemljoradničkim zadrugama, ali i mlinarima, kaže za N1 Sunčica Savović iz „Žita Srbije“. Dodaje da je prvobitna odluka Vlade o ograničavanju izvoza uticala i na poverenje tradicionalnih kupaca – ono je, objašnjava, za poslednja dva meseca izgubljeno.

„Nećemo sigurno dostići ono što bismo mogli da dostignemo ove godine što se izvoza tiče, zato što je za to – čak i kada bi izvoz bio slobodan – naprosto nemamo vremena, nama za mesec dana stiže novi rod pšenice i mi ćemo definitivno u novu ekonomsku godinu za pšenicu ući sa rekordnim zalihama, od verovatno preko 600 hiljada tona“, istakla je direktorka Udruženja „Žita Srbije“ Sunčica Savović.

Nove kvote će delimično rešiti problem punih skladišta, koja treba da se oslobode i za novi rod. Ekonomisti kažu da je odluka o zabrani izvoza od starta bila loša, a uvereni su da je snabdevenost domaćeg tržišta sada stabilna.

„Svako ograničavanje trgovine nije dobro ni za mlinare nije dobro ni za primarne proizvođače, poljoprivrednike kojima sada manjkaju subvencije u ovoj situaciji kada su poskupela sredstva za proizvodnju, kada je poskupeo dizel, kada je poskupelo veštačko đubrivo 300 odsto, mehanizacija, kada imaju dosta troškova proizvodnje, a u vremenu setve – a manjkaju im one subvencije od 200 evra po hektaru, a koje oni stalno traže, a koje su im ukinute“, objašnjava novinar Nove ekonomije Čedomir Savković.

Cena energenata, plus aktuelna cena mineralnog đubriva, uz pune silose zaliha: kada se crta podvuče, ovogodišnja prolećna setva biće jedna od najskupljih.

Komentari

Vaš komentar