Carska bara prelazi u nadležnost Zrenjanina

Biznis 13. okt. 202112:54 > 12:575 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Upravljanje specijalnim rezervatom prirode "Carska bara" poverava se na upravljanje Ustanovi "Rezervati prirode" iz Zrenjanina, piše u izmenama Uredbe o proglašenju ovog rezervata, piše Nova ekonomija.

Do sada je „Carskom barom“ upravljalo Ribarsko gazdinstvo „Ečka“ AD iz Lukinog sela, navodi Nova ekonomija.

Pročitajte još:

Osim rezervatom, AD „Ečka“ upravljala je hotelom „Sibila“ koji se nalazi na ulazu u rezervat.

Pre pet godina, AD „Ečka“ je, zbog teške finansijske situacije i neplaćenih računa za struju, ostala bez električne energije, preneo je tada Danas.

Zrenjaninska inspekcija je tada izašla na teren na poziv radnika koji u tom trenutku nisu imali ni redovne zarade.

Danas u tekstu piše da su Grad Zrenjanin i njegovo javno preduzeće „Rezervati prirode“ odavno upozoravali da se Rezervatom „Carska bara“ ne upravlja na odgovarajući način, zbog čega je i više puta zatraženo da brigu o ovom prostoru preuzmu Zrenjaninci.

Na samo par kilometara od prirodnog rezervata kineska kompanija Linglong je od države dobila besplatno zemljište za izgradnju fabriku automobilskih guma.

Građanski preokret iz Zrenjanina je zbog toga u julu ove godine podneo tužbu Upravnom sudu protiv Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine. Ova organizacija traži poništavanje saglasnosti za studiju o proceni uticaja na životnu sredinu koju je taj sekretarijat dao kompaniji Linglong.

„Carska bara“ zauzima površinu od oko 1.600 hektara, piše na sajtu Grada Zrenjanina.

Na području Carske bare evidentirano je više od 200 ptičjih vrsta, među kojima su i prave retkosti – primerci ugroženih vrsta čaplji, kormorana, gnjuraca, pataka…. Močvarnu vegetaciju područja čine interesantne biljne vrste, danas retke i ugrožene, poput belog i žutog lokvanja ili močvarne orhideje, dok je prostor oko bare obrastao dugogodišnjim zasadima vrbe i topole.

Komentari

Vaš komentar