Čadež: Uskoro realizacija garantne šeme američke DFC

Biznis 12. jan. 202114:492 komentara
Podeli:
Izvor: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ mn

Garantna šema Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC), namenjene firmama u Srbiji, mogla bi da se realizuje već u drugom kvartalu 2021. godine, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je rekao da je to novac koji firme uzimaju odmah, pod dobrim uslovima, ne moraju da daju određena obezbeđenja na koja sada možda ne bi bile spremne.

povezane vesti

Čadež je pomenuo da je dosta stranih direktnih investicija na putu da se realizuje kroz nove projekte, podsetivši da je Srbija u 2020. godini imali tri milijarde evra direktnih investicija.

Govoreći o krizi sa koronavirusom, predsednik PKS je istakao da Vlada Srbije pokazuje razumevanje za sektore najviše pogođene posledicama pandemije: hotelijerstvo, turizam, putnički saobraćaj.

„Ti sektori pred sobom imaju veoma težak period, jer se oni ne mogu oporaviti preko noći, ali su naše kompanije pokazale da su fleksibilne i u kriznim vremenima“, ocenio je Čadež.

Po njegovim rečima, tome što proizvodnja u Srbiji nije opala doprinela je „odlučna politika Vlade kada su u pitanju ekonomske mere, ali i privreda koja je bila spremna da sačuva strukturu i radna mesta“.

Komentari

Vaš komentar