Čadež: Srpska privredna delegacija u junu u Crnoj Gori

Biznis 26. maj. 202222:34 > 22:451 komentar
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež najavio je da će srpska privredna delegacija posetiti Crnu Goru polovinom juna i sa zvaničnicima i privrednicima te zemlje razgovarati o unapređenju kako je ocenio, inače dobre ekonomske saradnje.

Čadež je posle sastanka sa ministrom ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore, Goranom Đurovićem ocenio da postoji značajan potencijal za saradnju dve privrede, posebno u sektorima energetike i logistike i korišćenju potencijala koje nudi Luka Bar.

„Mislim da se sada stvorila nova mogućnost da olakšamo privredama da još bolje rade. Iz Srbije u Crnu Goru odlaze da investiraju jako dobri privrednici, a u pitanju su investicije koje će omogućiti Crnoj Gori da postane logistički hab za ovaj deo Evrope i regiona, što će omogućiti izvoz robe iz Srbije širom sveta“, rekao je Čadež a prenela PKS.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore potvrdio je da će premijer te zemlje Dritan Abazović učestvovati na Samitu Otvoreni Balkan na Ohridu početkom juna i dodao da je Crna Gora spremna da čuje koje sve benefite nudi ta inicijativa.

"Želimo da saradnju, koja je kvalitetna i dobra, podignemo na još viši nivo. Podržavamo svaku inicijativa koja ide u prilog tome da se ukidaju barijere među privredama. Sagledaćemo sve prednosti i mane Otvorenog Balkana i shodno tome će Vlada Crne Gore doneti odluku", rekao je Đurović.

Po podacima PKS, robna razmena između Srbije i Crne Gore u prvom kvartalu iznosila je 220,9 miliona evra što je povećanje od 31,7 odsto u odnosu na isti period 2021.

Izvoz u Crnu Goru iznosio je 197,4 miliona evra ili 29,2 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz iz Crne Gore veći za 51,7 odsto u odnosu na prva tri meseca prošle godine i iznosio je 23,5 miliona evra, pa je ostvaren suficit u robnoj razmeni dve zemlje u visini od 173,8 miliona evra.

Komentari

Vaš komentar