Čadež: Privreda Zapadnog Balkana dobila podršku politike da gradimo nešto novo

Biznis 29. jul. 202115:236 komentara
Podeli:
Marko Čadež
Izvor: FOTO TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ

Privreda Zapadnog Balkana dobila je snažnu podršku politike da počnemo da gradimo nešto novo i drugačije, region uspeha i poverenja, bez barijera, suvišne administracije i čekanja na granicama, poručio je na poslovnom forumu u Skoplju predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Kako je saopšteno, on je istakao da je to potvrđeno sa tri sporazuma koja su potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama.

Ti sporazumi trebalo bi da unaprede trgovinu, omoguće stvaranje jedinstvenog tržišta rada, kao i međusobnu pomoć i podršku u vanrednim situacijama.

Čadež je zahvalio svim učesnicima foruma na tome što je napravljen veliki korak napred za građane i privredu sve tri zemlje i što su otvorene velike mogućnosti za intenzivniju saradnju i čvršće privredne veze.

Povezane vesti:

„Sve je postavljeno da pričamo o regionalnoj saradnji, imamo ime koje nije mnogo regionalno, ali je važno da pričamo o ekonomskoj saradnji, da više pričamo o privredi, napravimo novac, i imamo vidljive rezultate saradnje“, istakao je predsednik PКS.

Cilj nam je, kako je rekao, da nema čekanja na granicama, da kompanije konkurentnije posluju u regionu i EU, jer sada prevoznici čekaju od 120 do 180 minuta na granicama unutar regiona, a više od 10 sati na granicama EU. Ocenio je da je važno da se pojednostave procedure za radne dozvole, da se međusobno priznaju kvalifikacije, jer će to omogućiti bolju mobilnost radne snage i zaustaviti odliv stanovništva u inostranstvo.

Na skopskom forumu učestvovali su predsednici privrednih komora Albanije i Severne Makedonije, Ines Mućostepa i Branko Azeski.

„Počinje nova era saradnje između politike i biznisa, ali i nova era saradnje između politike i politike, kao i biznisa i biznisa“, navela je Mućostepa.

Azeski je ocenio da je važno „da otvorimo Balkan i da se ujedinimo kao biznis“.

Regionalna inicijativa Mini Šengen dobila je novo ime Otvoreni Balkan. Očekuje se da od 1. januara 2023. ne bude granica između Srbije, Severne Makednije i Albanije, a da se već sledeće godine međusobno priznaju kvalifikacije i radne dozvole.

Veliki poslovni forum u Skoplju održava se u zajedničkoj organizaciji privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Zajedno sa političkim liderima regiona, prisustvuje mu i više od 400 privrednika.

Komentari

Vaš komentar