Čadež: Za Srbiju je najvažnije jedinstveno tržište Zapadnog Balkana

Biznis 13. jan. 202110:22 > 11:233 komentara
Podeli:
N1

Pitanje jedinstvenog tržišta na Zapadnom Balkanu je najvažnije pitanje za Srbiju, ocenio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i istakao da je Srbija u prošloj godini privukla 60 odsto svih stranih direktnih investicija u regionu.

Čadež je za RTS rekao da su sve ekonomije regiona važne i da bi obim stranih direktnih investicija, koje su prošle godine dosegle skoro tri milijarde evra, bio i veći da je formirano jedinstveno regionalno tržište.

„Ova brojka bi bila mnogo veća da imamo jedinstveno tržište, i za Srbiju i za ostale ekonomije u regionu, jer bi sve one profitirale“, rekao je Čadež.

Govoreći o srpskoj ekonomiji i najavljenom novom paketu ekonomske pomoći domaćoj privredi, Čadež je ocenio da su Vlada Srbije i predsednik Republike Aleksandar Vučić na samom početku krize brzo reagovali u dijalogu sa privredom i da je sada na redu novi paket pomoći, namenjen privrednicima.

Čadež je podsetio da je Srbija u prošloj godini, uprkos pandemiji, imala povećanje izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za 20 odsto i minimalan pad industrijske proizvodnje.

Istakao je značaj novih najavljenih mera za privredu i građane, kao i investicije u infrastrukturu i stvaranje ambijenta za privlačenje stranih direktnih investicija.

Govoreći o plasmanu robe na Кosovo, Čadež je istakao da se posle potpisivanja Vašingtonskog sporazuma beleži veliki rast prometa. On je naveo da se „broj srpskih kompanija koje su prisutne na КiM polako vraća na nivo iz 2018. godine“.

„Posle Vašingtonskog sporazuma beležimo veliki rast plasmana naše robe na kosovsko tržište, ali i plasmana robe s Кosova kod nas. Obe strane profitiraju, i to je ono o čemu smo govorili i u Vašingtonu i posle Vašingtona“, rekao je Čadež.

Ukazao je da nije pitanje u odnosima dve strane da li će jedna dobiti ili izgubiti, već da je rešenje u odnosima samo ukoliko svi imaju dobit.

„Ako smo 2018. bez taksi imali oko 2.800 aktivnih kompanija koje su bile prisutne na kosovskom tržištu, 2019. godine to je palo na oko 900 kompanija“, naveo je Čadež i istakao da je u prošloj godini zabeležen rast broja domaćih kompanija koje plasiraju robu na Кosovo i da ih je sada oko 2.400.

Pomoć Hrvatskoj je pitanje solidarnosti, a ne nacionalnosti

Pomoć srpske privrede građanima Hrvatske u zemljotresima ugroženom području nije pitanje nacionalnosti, već solidarnosti, poručio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež je pozvao domaće kompanije i privrednike da u saradnji sa PKS, u skladu sa mogućnostima, odvoje sredstva za nabavku privremenih smeštaja za građane Hrvatske, saopštila je PKS.

Povezane vesti

On je, gostujući na RTS, istakao je da su se domaće kompanije, poput Eliksir grupe, kompanija Tigar, Delta holding, Nelt, Jafa Crvenka, koje posluju na tržištu susedne zemlje, odmah uključile u akciju pomoći.

„Ovo nije pitanje nacionalnosti, već pitanje solidarnosti. Pomažemo građanima Hrvatske, bili oni Srbi, Hrvati…“, istakao je Čadež.

Predsednik PКS je naveo da je Hrvatskoj potrebna konkretna pomoć – grejna tela, oprema za privremeni smeštaj stanovništva, građevinska i druga oprema.

Podsetio je da je PKS već uručila donaciju od 50.000 evra otpravnici poslova ambasade Hrvatske u Beogradu Maji Bogdan za nabavku objekata za privremeni smeštaj stanovnika Hrvatske na području pogođenom zemljotresima.

Komentari

Vaš komentar