Čačanski „Prvi maj“ kupio hemijsku industriju „PKS-Lateks-HLC“

Biznis 03. jul. 202112:463 komentara
Podeli:
Čačak
Izvor: N1

Hemijska industrija "PKS-Lateks-HLC" iz Čačka, koja je ranije proglasila bankrot, prodata je na osmoj aukciji kompaniji "Prvi maj" iz tog grada, po početnoj ceni od 122,7 miliona dinara, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Najvažniju imovinu prodate fabrike čini 40 fabričkih objekata i postrojenja na zemljištu od 8,5 hektara, zatim kancelarijska i fabrička oprema, zalihe i vozila.

Fabrika „PKS – Lateks“ je nastala u okviru čačanske hemijske industrije „Prvi maj“ pre 40 godina.

Preduzeće „Prvi maj“ je osnovano 1956. godine, zahvaljujući čačanskim povratnicima iz Nemačke koji su pokrenuli proizvodnju tutkala i lepka. U okviru te industrije su 1981. i 1982. počele sa radom još dve proizvodne organizacije, „PKS“ i „Lateks“, koje su po engleskoj licenci proizvodile smole za drvnu, papirnu i tekstilnu industriju i industriju prerade plastičnih masa.

Početkom devedesetih godina firme „PKS“ i „Lateks“ su se ujedinile u jednu fabriku i odvojile od „Prvog maja“, a oba preduzeća su privatizovana posle 2000. godine.

Firma „PKS-Lateks“ je privatizovana u decembru 2002. godine, kada je prodata za 80.000 evra kampaniji „HLC Chemie Trade“ iz Frankfurta, a četiri godine kasnije je ušla u stečaj sa 212 zaposlenih. Bankrotstvo „PKS-Latex-HLC“-a je pravosnažno proglašeno 10. oktobra 2010.

Hemijska industrija „Prvi maj“, koja se bavi proizvodnjom stiropora, boja, fasada , tečnih lepila, praškastih materijala i specijalnih betona, privatizovana je 2004. i do sada je nekoliko puta promenila vlasnike.

Komentari

Vaš komentar