Bulatović: Uređenim društvom vraćamo obrazovani kadar

Biznis 22. nov. 202121:313 komentara
Podeli:

Jubilarni deseti put zaredom Srpska asocijacija menadžera dodeliće priznanja najboljima, liderima 21. veka, na tradicionalnoj svečanosti koja će biti održana 14. decembra. "Okrenuli smo se edukaciji i stvaranju dobrih menadžera tokom 15 godina otkako je osnovana Srpska asocijacija menadžera", kaže za Infobiz Jelena Bulatović, izvršna direktorka asocijacije.

„Za poslodavce je očuvanje radnih mesta prioritet i ove godine, jer je briga za zaposlene na prvom mestu. Digitalizacija ostaje aktuelna tema, uvedeni su novi modeli upravljanja, a sada se planira na kraći rok – sve su to posledice pandemije“, naglašava Jelena Bulatović.

Pročitajte još:

I naši privrednici su se, ističe, prilagodili tim promenama – svi su „gurnuti“ u e-trgovinu, i banke i osiguranja su se okrenuli takvom, promenjenom modelu poslovanja.

Prema njenim rečima, od dobrog menadžera očekuju se dobri ekonomski rezultati, ali i dobro upravljanje ljudima. Osoba na toj funkciji mora da stvara naslednike, ima empatiju prema zaposlenima, da bude inovativna i društveno odgovorna.

„Nije pitanje da li stvaramo dobre menadžere, već kako da ih zadržimo. U zemlji koja ima problem odliva mozgova, vrlo je važno da ovde imamo dovoljno kadra da izvede sve nove procese, ali možda i da vratimo one koji su otišli da stiču znanja i iskustvo u inostranstvo. Moramo da imamo visokokvalitetan kadar koji će voditi ovu zemlju“, ocenila je izvršna direktorka SAM-a.

Ona dodaje da nije cilj da sprečimo odlazak kvalifikovanih u inostranstvo, gde stiču dodatna znanja i veštine, nego da omogućimo njihov povratak.

Na pitanje kako to omogućiti, Bulatović kaže da možemo da ih privučemo samo ako je celo društvo bolje.

„Ne možemo se baviti samo jednim aspektom – čime će ih privući neka kompanija, nego celo društvo mora da bude konkurentno. Treba da budemo inovativni, da uredimo sistem i da privučemo i druge mlade ljude“, istakla je Jelena Bulatović.

Komentari

Vaš komentar