Bulatović: Cilj vlasti da uništi selo – da sve bude u rukama tajkuna

Biznis 05. mar. 202115:2133 komentara
Podeli:
DEJAN BULATOVIC
Izvor: BETAPHOTO/Stranka slobode i pravde/Jovan Markovic

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dejan Bulatović izjavio je  da je cilj vlasti da unište selo i poljoprivredu, da domaći agrar bude bez malih proizvođača i da sve bude u rukama tajkuna.

Bulatović je novinarima ispred Skupštine Srbije, gde je Odbor za poljoprivredu razmatrao Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o trgovini žitaricama, rekao da se na toj sednici pokušava legalizacija pristupa Srbije toj konvenciji, koju je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović potpisao pre godinu dana.

„Od toga korist imaju samo tajkuni u poljoprivredi, ne poljoprivredni proizvođači, jer se radi o trgovini žitom i žitaricama“, kazao je on navodeći da oni otkupe žito od poljoprivrednika za 15 dinara po kilogramu, a onda ga na berzi prodaju za 24,5 dinara.

On je upitao koliko će Srbiju da košta članstvo u toj organizaciji, čije je sedište u Londonu.

Ukazao je i da ta konvencija postoji od 1995. godine i da do sada nije bila prihvaćena ni od jedne vlade u Srbiji.

Bulatović je naveo i da je Vlada Srbije podnela Predlog zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda, u kome se od 51 tačke, nijedna ne odnosi na male proizvođače.

Zakoni se prilagođavaju trgovcima

„Svi zakoni se donose samo prema onima koji trguju poljoprivednim proizvodima, skladište ih, a ništa prema malim proizvođačima“, rekao je Bulatović i ukazao da su subvencije po hektaru smanjene sa 5.200 dinara na 4.000 dinara.

On smatra i da je sporno veliko izdvajanje subvencija za razvoj vinarstva, pa je tako u Programu za razvoj vinarstva i vinogradarstva Srbije, samo za ovu godinu predviđeno 8,2 miliona evra, dok je za period od 2021. do 2031. godine planirano izdvajanje 500 miliona evra.

Prema njegovim rečima, toliko se ne izdvaja za druge poljoprivredne kulture.

Kao ilustraciju odnosa države prema stočarstvu pokazivao je plišane igračke krave, zeca, magareta i ovce i istakao da je to ostalo od stočnog fonda Srbije.

DEJAN BULATOVIC
Izvor : BETAPHOTO/Stranka slobode i pravde/Jovan Markovic
Komentari

Vaš komentar