Brnabić: Svetski forum prepoznao Srbiju kao zemlju naprednih tehnologija

Biznis 07. feb 202220:11 > 20:1318 komentara
Podeli:
Izvor: Tanjug / Vlada Srbije / peđa Vučković

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Svetski ekonomski forum izabrao Srbiju kao jednu od 16 zemalja u kojima će otvoriti svoj centar, što je veliko priznanje za obrazovni sistem, privredu i gradjane Srbije.

Brnabić je za RTS iz Ženeve istakla da to mnogo govori gde ste se pozicionirali kao zemlja, koliko ste napredovali i koliko vas prepoznaju kao zemlju naprednih tehnologija, jaku i bezbednu.

„Svetski ekonomski forum otvorio je centar u Norveškoj u Oslu, u Rusiji u Moskvi pre samo mesec dana i treća evropska zemlja je Srbija“, istakla je Brnabić.

Ona je potvrdila da će Centar raditi u okviru vladine Kancelarije za informacione tehnologije, jer je to pravi način da imaju najbolju infrastrukturu i da počnu da rade već 1. marta.

Tako će, dodala je, imati najbolju komunikaciju sa vladom, privredom i civilnim sektorom, kako bi mogli da rade na biotehnologiji, biomedicini i veštačkoj inteligenciji.

„U prvom trenutku u centru će biti zaposleno četvoro ljudi, verujem da će se centar širiti i imamo viziju daljeg razvoja“, rekla je premijerka.

Ona je navela da IT sektor raste više od 25 odsto iz godine u godinu i ima izvoz veći od 1,8 milijardi evra, od čega je suficit 1,1 milijarda.

„Sledeća stepenica nam je veštačka inteligencija i biotehnologija i verujem da će rezultati biti bolji nego što iko očekuje. To će dovoditi i nove investicije i fondove koji će investirati u našu privredu i inovacione kompanije i to doprinosi da budemo uspešniji“, rekla je Brnabić.

Komentari

Vaš komentar