Brnabić: Srbija spremna za velike projekte u oblasti zaštite životne sredine

Biznis 26. maj. 202113:14 > 15:2318 komentara
Podeli:
Izvor: TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da su životna sredina i zelena tranzicija ekonomije među prioritetima države i istakla da je zemlja finansijski sposobna da počne velike projekte iz tih oblasti.

Brnabić je, na onlajn konferenciji „Zelena industrijska politika“, u organizaciji Ambasade Nemačke i Nemačko-srpske inicijative, istakla da je ulaganje već počelo.

„Do kraja ove godine ćemo pokrenuti izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u 28 lokalnih samouprava, kao i da ćemo u saradnji sa evropskim partnerima ići u projekte unapređenja i zaštite kvaliteta vazduha u gradovima i opštinama gde je taj kvalitet vazduha najugroženiji zbog sistema centralnog grejanja koji i dalje koristi fosilna goriva, mazut ili ugalj“, rekla je premijerka.

Dodala je da je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj planiran projekat menjanja energenata u toplanama u Kragujevcu, kao i u Valjevu i Kosjeriću.

Ona je podsetila kako se procenjuje da je Srbiji samo za upravljanje vodama, kako bi se dostigli ekološki standardi Evropske unije, potrebno ulaganje i do šest milijardi evra, koja treba da se investiraju u projekte poput izgradnje kanalizacionih mreža i izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Brnabić je pozvala nemačke kompanije da se pridruže Srbiji u ovim projektima, jer postoji „ogroman prostor za javno-privatna partnerstva“.

Podsetila je da je Srbija donela i niz zakona iz oblasti rudarstva i energetike i zaštite životne sredine, koji bi trebalo da pomognu u zelenoj tranziciji i zaštiti okoline.

Kao najznačajnije pomenula je Zakon o klimatskim promenama, Zakon o obnovljivim izvorima energije, Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Dodala je i da je Srbija pripremila i mapu puta za cirkularnu ekonomiju, a u procesu evropskih integracija usvojeno je i pregovaračko Poglavlje 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib podsetio je da je Zelena agenda za Zapadni Balkan usvojena prošle godine, te da taj dokument predstavlja nastavak Evropskog zelenog dogovora, gde se EU posvetila tome da do 2050. godine postane klimatski neutralna.

„Ovaj ambiciozni cilj je važan za Srbiju kao zemlju kandidata. Da bi se ostvarila klimatska neutralnost u narednih 30 godina, trenutne i sve buduće članice moraju da smanje emisije štetnih gasova, tako što će uspostaviti principe cirkularne ekonomije i intenzivirati napore za zaštitu životne sredine“, rekao je on.

Dodao je da će to značiti modernizaciju privrede.

„U ovom procesu može doći do gubitka radnih mesta, a neke industrije mogu nestati, ali uz pametno i strateško planiranje, mogu biti kreirana nova radna mesta“, kazao je Šib.

Ocenio je da je Srbija može da odgovori izazovima ovog tranzicionog procesa, dodavši kako je potreban plan da bi se ustanovilo šta zelena industrijska politika podrazumeva i kako da se utvrđeno sprovede na najbolji način.

„Cirkularna ekonomija podrazumeva mnogo više od tretmana otpada, mora se oslanjati na ekološki prihvatljive tehnologije i procese, uz poštovanje norme čiste energije, odnosno dekarbonizacije, a moraju biti obuhvaćene sve industrije“, rekao je nemački ambasador.

Marko Čadež, Privredna komora Srbije
Izvor : TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

 

Čadež: Proizvodnja hidrogena deo strategije razvoja energetike do 2050. godine

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je na na onlajn konferenciji „Zelena industrijska politika“ da će proizvodnja hidrogena, novog izvora energije u Srbiji, biti deo domaće strategije razvoja energetike do 2050. čime će Srbija postati svetski lider u toj oblasti, saopštio je PKS.

Čadež je rekao da će se u izradi energetske strategije naći poseban dokument koji se bavi strategijom razvoja hidrogena i da je Srbija uspela da obezbedi „institucionalno najbolje savetnike u ovoj oblasti“.

On je rekao da će sastanak na tu temu sa nadležnihm institucijama, kompanijama i predstavnicima industrije biti održan 17. juna, „kako bi se razgovaralo na koji način Srbija može da postane lider u oblasti proizvodnje hidrogena“.

Čadež je naveo da kompanija „Eliksir“ iz Prahova radi na pilot projektu za dobijanje „zelenog“ hidrogena na 10 kilometara od Hidroelektrane Đerdap 2 i da je prednost lokacije Prahova što će hidrogen moći da se transportuje u celu Evropu.

On je naglasio da je korak ka održivoj poljoprivredi u Srbiji i proizvodnja „zelenog“ amonijaka i istakao da srpska privreda može da se pohvali „dobrim primerima kompanija koje su se preorijentisale na ‘zelenu’ proizvodnju“.

Komentari

Vaš komentar