Brnabić: Srbija jedna od najzanimljivijih destinacija u Evropi za investitore

Biznis 28. feb. 202211:04 > 14:4118 komentara
Podeli:

Premijerka Ana Brnabić poručila je na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu da je Srbija jedna od najzanimljivijih destinacija u Evropi za investitore, a posebno, kako je rekla, za investitore koji razmatraju ulaganja u istraživanje i razvoj, veštačku inteligenciju i slične oblasti, ocenivši da je "pravo vreme da se ulaže u Srbiju". Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji je izjavio da vrednost mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu dokazuje i poziv predsednika Ukrajine "koji je skoro ili već u nemogućoj situaciji", da se njegovoj zemlji otvore vrata članstva u Evropskoj uniji.

Brnabić, koja na samitu u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) učestvuje putem video veze, podsetila je da će izbori u Srbiji biti održani „praktično za mesec dana“ i da je ona „premijerka u odlasku“.

„Ali nivo stabilnosti u Srbiji se neće promeniti i mislim da je pravo vreme da se ulaže u Srbiju“, naglasila je Brnabić.

„Srbiji dobro ide – Fajnenšl tajms (Financial Times) nas je dva puta u pet godina proglasio šampionom u privlačenju investicija, a tokom pndemije, naš BDP je pao za samo 0,9 odsto. Rast BDP u 2021. bio je 7,6 odsto uz rekordno visoke investicije od 3,9 milijardi evra“, rekla je Brnabić obraćajući se čelnicima EBRD i premijerima i ministrima sa Zapadnog Balkana.

Naglasila je da je Srbija veoma posvećena regionalnoj saradnji i izgradnji boljeg i prosperitetnijeg regiona.

"Regionalna stabilnost je naš drugi prioritet, a prvi je članstvo u EU", poručila je Brnabić.

Izvor : AFP

Varheji: Vrednost mira na Balkanu dokazuje i zahtev predsednika Ukrajine za članstvo u EU

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji je izjavio da vrednost mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu dokazuje i poziv predsednika Ukrajine "koji je skoro ili već u nemogućoj situaciji", da se njegovoj zemlji otvore vrata članstva u Evropskoj uniji.Varheji je to rekao u izlaganju na sastanku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i premijera sa Zapadnog Balkana, naglasivši "da nikad mir i stabilnost tog regiona nije bila važnija nego danas".

"I mi smo tu da ne samo obezbedimo mir i stabilnost Zapadnog Balkana, već i da to ojačamo i proširimo", dodao je Varheji na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu.

On je istakao da se "radi na pospešenju procesa proširivanja (EU), jer Evropa se ne zaustavlja u Zagrebu ili Budimpešti, Zapadni Balkan je takodje njen prirodni deo", a u tom cilju je ustanovljena i nova metodolija proširivanja koja "postupak čini predvidivijim, ubedljivijim, dinamičnijim, uz snažnije političko rukovodjenje.

Komesar Varheji, Madjar, je dogadjaje u Ukrajini uporedio sa sovjetskom okupacijom Madjarske 1956. i rekao da se "nada da se to neće okončati kao 1956" u njegovoj zemlji. "A, mi s naše strane činimo sve da se to ne završi tako", dodao je.

"Veoma dobro znamo", podvukao je on, ;"kolika je vrednost mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i perspektive ulaska u članstvo (EU), što pokazuje i da ukrajinski predsednik, koji je skoro ili već u nemogućoj situaciji, traži za svoju zemlju mogućnost da postane članica Unije".

"To pokazuje koliko je bitno da se dalje izgradjuje evropska perspektiva Zapadnog Balkana i to ćemo mi i danas činiti ;", ukazao je evropski komesar za proširivanje.

I, kako je dodao, "ja sam veliki pristalica Zapadnog Balkana, da kažem jednostavno, i pomažem evropski put tog regiona".

Varheji je istakao da je EBRD ključni partner EU u podršci Zapadnom Balkanu i da su dosad uložena sredstva ove banke u region dostigla 8 milijardi i 300 miliona evra, investiranih u 69 projekata.

 

Komentari

Vaš komentar