Brnabić: Srbija će postati evropski centar za obuku kadrova u avioindustriji

Biznis 05. avg. 202113:4514 komentara
Podeli:
CVIJOVIC, RUZIC I BRNABIC
Izvor: Tanjug//Vlada Srbije/Predrag Vučković

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu da će u narednih nekoliko godina Srbija kroz sistem dualnog obrazovanja postati jedan od glavnih centara Evrope za obuku kadrova u avioindustriji.

Brnabić je prisustvovala potpisivanju Memoranduma o saradnji na razvoju dualnog modela studija u visokom obrazovanju predstavnika Vlade Srbije, nemačke kompanije MTU Mejtenans (Maintenance) Serbija, Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) i Er Srbije.

„Avioindustrija je jedna od najkonkurentnijih. Obukama u avioindustriji čitavu našu ekonomiju podižemo na sledeći nivo. To nije više ekonomija koja se oslanja na autoindustriju, već putpuno druga igra u kojoj ćemo učestvovati. Zato je ovaj plan ambiciozan“, istakla je ona.

Brnabić je kazala da je u ovaj model dualnog obrazovanja planirano ulaganje od 60 miliona evra, a da je do sada uloženo više od 191 milion dinara.

Direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović izjavio je da će ova odluka o dualnom obrazovanju značiti istorijsku prekretnicu u školovanju vazduhoplovnog osoblja u Srbiji.

„Po prvi put mladi ljudi koji žele da se školuju za pilota, inženjera ili kontrolora letenja, školovaće se u državnom sistemu visokog obrazovanja. Posle tri godine sticaće diplome strukovnih inženjera, ali i dozvole za rad u skladu sa EASA (Evropska agencija za sigurnost vazdušne plovidbe) standardima“, kazao je on.

On je naveo da će se na taj način pružiti prilika mladima da se školuju u Srbiji i da u njoj ostanu, a mnogima da se vrate u zemlju i karijeru nastave ovde.

„Za dve godine ćemo razgovarati o Vazduhoplovnoj akademiji kao o najznačajnijem evropskom vazduhoplovnom centru, a možda i šire“, naglasio je on.

Ministar prosvete Branko Ružić kazao je da je model dualnog obrazovanja u avioindustriji jedan od najbolje primenjenih, a da je baziran na nemačkom modelu.

„Očekuje se da Srbija postane ‘hab’ sa komparativnom prednošću, ne samo u regionu već i u čitavom svetu. Imaćemo mogućnost da školujemo kabinsko osobolje, aviomehaničera, inženjere održavanja, pilote i kontrole letenja što do sada na ovom geografskom meridijanu nije bio slučaj“, naglasio je on.

Komentari

Vaš komentar