Brnabić i Mali: Prosečna penzija do kraja mandata 500, a plata 1.000 evra

Biznis 16. jun 202218:20 > 19:0252 komentara
ANA BRNABIC
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Penzije u Srbiji biće uvećane od janura 2023. godine za ukupno 19,1 odsto, saopštila je premijerka Ana Brnabić posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke.

Brnabić je u obraćanju novinarima, posle sednice Predsedništva SNS na kojoj je usvojen predlog da Aleksandar Šapić bude kandidat te stranke za gradonačelnika Beograda, rekla da su od predsednika Aleksandra Vučića čili kratak izveštaj o kompleksnoj spoljno-političkoj i ekonomskoj situaciji.

POVEZANE VESTI:

„Najponosniji smo na najavljeno povećenja penzija od 19,1 odsto. To je nešto za šta smo radili, i za šta smo se borili osam godina, za šta smo živeli svaki dan ovih osam godina. To je istorijski najveće povećanje penzija u istoriji Srbije“, poručila je Brnabić.

Istakla je da je reč o „realnom povećanju“ koji ni na koji način ne kompromituje javne finansije. „Javni dug sa najavljenim povećanjem penzija ostaje ispod 60 odsto BDP-a i to je najveća stvar u ovom trenutku“, rekla je premijerka.

Ponovila je i da će povećanje minimalca biti dvocifreno, između 12 i 14 odsto, kao i da će država to povećanje preuzeti na sebe kroz smanjenje poreza i povećanje neoporezivog dela ličnog dohotka.

„U najtežim vremenima uspevamo da uradimo ovakve stvari koje su najvažnije za neše penzionere, i one koji su najsiromašniji i najranjiviji u našem društvu“, rekla je Brnabić.

Mali: Oktobar ili novembar, u apsolutnom iznosu je isto

Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar finansija Siniša Mali objasnio je, odgovarajući na pitanje novinara kako to da je predsednik Vučić juče najavio povećanje penzija od 18,2 odsto, a premijerka Brnabić danas od 19,2 odsto, da sve zavisi od toga da li će do prvog povećanja doći od 1. oktobra ili od 1. novembra, odnosno da je razlika u toj jednoj penziji.

„Ako je oktobar onda je 18,2 odsto, ako je novembar onda je 19,1 odsto“, kazao je ministar i najavio da će odluka o tome biti doneta nanon procene situacije u septembru. „U oba scenarija povećanje u apsolutnom iznosu je isto“, kazao je on.

Mali je rekao i da povećanje penzija u vreme vlade Mirka Cvetkovića nije bilo realno, jer je devizni kurs tada „podivljao sa 80 na 120“ dinnara za evro, i celo povećanje penzija je, kako je istakao, bilo izgubljeno.

Podsetio je i da prosečna penzija u Srbiji trenutno iznosi oko oko 264 evra, a da će sa najavljenim povećanjem ići na 318 do 320 evra, što je, kako je istakao, korak bliže cilju da do kraja mandata nove vlade prosečna penzija bude između 450 i 500 evra.

Mali je najavio i dvocifren rast minimalca i plata u javnom sektoru. Želja vlade je, kako je naglasio, da minimalac naredne godine bude 340 evra što će podići i prosečnu zaradu, uz istovremeno rasterećenje privrede, budući da će država troškove rasta minimalne zarade preuzeti na sebe.

Podsetio je da je cilj da prosečna plata u Srbiji do kraja mandata nove vlade bude 1.000 evra, a već do kraja naredne godine, kako je procenio, dostići će 710 evra.

Ministar se pohvalio i da je privredni rast Srbije u prvom kvartalu tekuće godine iznosio 4,4 odsto, a da će u drugom kvartalu biti između 3,7 i 3,8 odsto, dok su neke zemlje, kako je naveo, ušle u recesiju.

Komentari

Vaš komentar