Brnabić očekuje veća ulaganja kompanija iz SAD u Srbiju

Biznis 19. jul 202110:116 komentara
Podeli:
Izvor: N1 (arhiva)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je u poseti Sjedinjenim Američkim Državama kako bi Srbiju promovisala kao konkurentnu destinaciju za investiranje u istraživačko-razvojne i poslovne centre visokotehnoloških kompanija, izrazila je nadu da će, nakon sastanaka koje će imati, uslediti novi krug investiranja iz te zemlje u Srbiju.

Brnabić je po dolasku u Njujork najavila da će u naredna dva dana imati brojne sastanke sa predstavnicima američkih startap kompanija i zajednicom koja investira u te kompanije, finansira istraživanje i razvoj u različitim oblastima, ali i generalno većim kompanijama iz IT sektora, objavila je Vlada Srbije.

Premijerka je istakla da je sve veća zainteresovanost američkih kompanija za Srbiju i to, ne samo zato što Srbija u poslednjih godinu i po dana počinje da se pojavljuje u vrhu svih svetskih izveštaja o IT industriji, inovacijama, istraživanju i razvoju, kao i o digitalizaciji uopšteno, već i zato što imaju dobra iskustva u Srbiji.

Ona je kao primer navela jednu od najvećih američkih kompanija NCR, koja završava veliki kampus u Srbiji koja će biti i centar za istraživanje te kompanije u Evropi.

Prema njenim rečima, to su i Majkrosoft, koji ima jedan od najuspešnijih istraživačkih i naučnih centara u Srbiji, kao i kompanije koje su u poslednjih godinu dana kupile naše velike i poznate kompanije, kao što su Epik entertejment i Tu tajms.

„Mogu da kažem da su neki naši dalji pravci razvoja i to što smo među prvima u Evropi doneli zakonsku regulativu oko kriptovaluta, što smo u deset najboljih na svetu po blokčejn tehnologiji i po gejming industriji i ulažemo sve više novca u biomedicinu. Sve su to neki pravci razvoja koje su mi ovde preliminarno potvrdili, kao i da se Srbija kreće u dobrom smeru“, naglasila je ona, navedeno je na sajtu Vlade Srbije.

Brnabić je ukazala na to i da je Srbija od 2016. dobro strateški investirala, pre svega u obrazovni sektor, uvođenjem programiranja i informatike kao obaveznog predmeta u osnovne škole i proširivanjem kapaciteta na tehničkim fakultetima.

Predsednica Vlade je podsetila na to da je Srbija uvela i predmet digitalni svet od prvog razreda osnovne škole, povećala broj specijalizovanih IT odeljenja, ulagala u naučno-tehnološke parkove i osnovala čak tri nova istraživačka instituta.

Ona je istakla da je to dovelo do toga da Srbija bude u vrhu po nekim najkredibilnijim svetskim izveštajima, kao što je Startap džinom ili Svetski ekonomski forum, napomenuvši da je pre nekoliko nedelja na Uneskovoj listi zemalja, koje se ističu ulaganjem u istraživanje i razvoj, Srbija prvi put bila u top 15 zemalja u svetu.

„Srbiju sada prepoznaju kao destinaciju gde vredi doći i pre svega se raspitati se šta se tu dešava, šta su inovacije, šta je uradila da se tako izdvoji u odnosu na sve druge i u regionu i Evropi i da se onda zainteresuju za investiranje i to ne samo u otvaranje svojih kompanije, već i u naše startap kompanije i fondove, za šta već postoji zakonska regulativa“, navela je Brnabić.

Komentari

Vaš komentar