Brnabić najavila smanjenje poreza na zarade

Biznis 22. nov 202118:22 > 22:1913 komentara
Ljubisav Orbović, Ana Brnabić
Izvor: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da vlada ide u dobrom smeru u oblasti radno-pravnih odnosa, ali da još postoji mnogo problema koje treba rešiti.

Premijerka je, posle sastanka sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS), izjavila da će država smanjiti poreze i povećati neoporezivi deo zarada da bi smanjila udar na poslodavce.

„Ohrabruje to što imamo kontinuiran rast plata i što je predlogom budžeta za 2022. godinu, koji ću sutra predstaviti u Narodnoj skupštini, predložen rast minimalne cene rada od 9,4 odsto ove godine, čime minimalac prelazi 35.000 dinara,“ rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će rast minimalne cene rada biti mnogo veći nego što je rast bruto domačeg proizvoda (BDP) ove godine, za koji se očekuje da bude „nešto preko sedam odsto“.

„Posebno je to bilo dramatično drugačije 2020. u vreme najgore kovid krize, kada je minimalac povećan za 6,6 odsto, a imali smo ekonomski pad od 0,9 odsto“, izjavila je premijerka.

Brnabić je rekla i da su na sastanku upoređivali plate od avgusta 2014. godine do danas i da je ocenjeno da je rast plata u javnom sektoru bio 42 odsto, u realnom 52 odsto.

„Taj jaz između plata u javnom sektoru i plata u privredi se malo smanjio, sad je nešto iznad 14 odsto, a bio je i preko 20 odsto“, objasnila je premijerka.

Podsetila je i da je budžetom za narednu godinu predloženo povećanje plata u javnom sektoru za 7,4 odsto.

Ona je dodala da je paket mera državne podrške u vreme kovid krize u vrednosti osam milijardni evra bio ciljan na to da ne dodje do povećanja nezaposlenosti, te da je tokom pandemije otvoreno 60.000 novih radnih mesta.

„Gledamo da napravimo jedno sigurno, predvidivo poslovno okruženje kako bi kontinuirano rasla zaposlenost, a sa rastom zaposlenosti tržišno će polako rasti i prosečne plate, a samim tim i minimalna cena rada,“ rekla je Brnabić.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović istakao je da su sindikati spremni da nastave razgovore sa Vladom Srbije i da je za njih najvažnije pitanje rasta plata i minimalne zarade.

On je izjavio da su sindikati u pregovorima o minimalnoj zaradi „učestvovali, ali nisu pregovarali“ i da je takav metod neprihvatljiv za ubuduće.

„Bitno je da se u narednom periodu sa sindikatima, pogotovo u javnom sektoru, pregovara i razgovara kolike će biti plate za naredni period, naravno u skladu sa mogućnostima koje kao država imamo u ovom momentu,“ rekao je Orbović.

On je dodao da je vrlo značajno i pitanje realnog sektora u kom se, prema njegovim rečima, radnicima u pojedinim firmovima daje otkaz i zabranjuje se sindikalno organizovanje.

Govoreći o radnicima iz Vijetnama koji rade na gradilištu kineske fabrike guma Linglong, Orbović je ocenio da je taj događaj doveo do „velike bruke za Srbiju“ i da su najveću ulogu u tome imale agencije koje su dovele radnike u Srbiju, a koji su imali neprihvatljive uslove smeštaja.

Komentari

Vaš komentar