Britanska centralna banka hitno intervenisala da spreči ekonomsku krizu

Biznis 28. sep 202220:382 komentara
Izvor: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Britanska centralna banka preduzela je hitne mere radi stabilizacije domaćeg finansijskog tržišta kako bi se izbegla kriza na širem ekonomskom planu.

Prethodno je vlada u Londonu na čelu sa novom premijerkom Liz Tras prestravila investitore programom smanjenja poreza koje ne bi bilo nadoknađeno iz drugih izvora, usled čega je funta dramatično izgubila na vrednosti, a državni dug se uvećao.

Banka Engleske je upozorila da urušavanje poverenja u ekonomiju predstavlja „opipljivi rizik za finansijsku stabilnost Velike Britanije“, a Međunarodni monetarni fond pribegao je retko korišćenoj meri – pozvao je Grupu sedam (G7) najrazvijenih ekonomija sveta da odustane od nacionalnih planova smanjivanja poreza i dodatnih zaduživanja da se pokriju troškovi.

Britanska centralna banka je saopštila da će u naredne dve sedmice otkupiti dugoročne državne obveznice, a mere su usmerena na dugoročne vladine zajmove.

Premijerka Liz Tras je najavila program ekonomske stimulacije koji uključuje plan od 45 milijardi funti smanjenja poreskih i to bez ikakvih ograničenja za trošenje.

Planom je obuhvaćena zaštita domaćinstava i privrednika od posledica poskupljenja energenata.

Ove mere su zabrinule investitore zbog mogućnosti uvećanja državnog duga i razmahivanja inflacije koja je već sada na godišnjem nivou od 9,9 odsto – najveća za 40 godina.

Po objavljivanju novih mera, britanska funta je u ponedeljak pala na rekordno nisku vrednost u odnosu na dolar.

Prinosi na desetogodišnje vladine obveznice porasli su ove godine za 325 odsto, što dramatično poskupljuje nastojanja vlade da se zadužuje u cilju ostvarenja svoje politike.

Komentari

Vaš komentar