Bregu: Plan za zajedničko regionalno tržište traži odlučnije delovanje

Biznis 10. jun. 202117:00
Podeli:
Kamioni, kamion, granica, kolona, gužva, saobraćaj
Izvor: Shutterstock

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu je na regionalnom sastanku u Tirani rekla da udaljenost između vizije i plana za istinsko zajedničko regionalno tržište i stvarnosti traži odlučnije delovanje.

„Pozdravljamo dosadašnji napredak i radujemo se uspešnom potpisivanju važnih regionalnih dogovora kojima se olakšava slobodno kretanje ljudi. Ipak, udaljenost između vizije i plana za istinsko zajedničko regionalno tržište i stvarnosti traži odlučnije delovanje“, rekla je Bregu na sastanku lidera Zapadnog Balkana u Tirani.

Dodala je da je Regionalni sporazum o snižavanju cena rominga važan dokaz potencijala sveobuhvatne regionalne saradnje na korist građana i dobar model za dogovore koji će uslediti, saopštio je RCC.

„Podrška integraciji u Evropsku uniju nastavlja da raste na Zapadnom Balkanu i ove godine je podržava 62 odsto građana u odnosu na prošlogodišnjih 59 odsto. Podrška naših građana i privrednih subjekata regionalnoj saradnji je još veća – 77 odsto građana veruje da regionalna saradnja može doprineti boljoj političkoj, ekonomskoj i bezbednijoj situaciji u njihovoj ekonomiji“, istakla je Bregu.

Lideri Zapadnog Balkana su se sastali u Tirani na samitu o pripremi za primenu Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, a Srbiju je predstavljala premijerka Ana Brnabić. Na samitu je učestvovao i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Komentari

Vaš komentar