Bregu: Muškarci brojčano nadmašuju žene u radnoj snazi regiona za više od milion

Biznis 15. apr 202119:324 komentara
Žena za računarom
Izvor: pixabay.com

Muškarci brojčano nadmašuju žene u radnoj snazi regiona za više od milion, dok su razlike u platama, u korist muškaraca, u svakoj ekonomiji Zapadnog Balkana posebno velike u strukama koje se smatraju "muškim", kao što su tehnologija i računarske nauke, izjavila je generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.

Savet za regionalnu saradnju (RCC) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) pokrenuli su Regionalnu mrežu žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM) kao deo zajedničke inicijative na polju ekonomskog osnaživanja žena, saopštio je RCC.

„Između 70 i 80 odsto diplomaca su žene u zdravstvu, manje od 40 ih je u poljoprivredi a samo između 20 i 30 odsto u oblasti inženjerstva. Stope zaposlenosti obrazovanih žena veće su od stopa muškaraca, ali uprkos tome, oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike i dalje ovekovečuju nefleksibilne, isključive kulture kojim dominiraju muškarci“, navela je Bregu.

Ona je izrazila uverenje da inicijativa osnaživanja žena da se školuju i grade karijeru upravo u oblastima u kojima dominiraju muškarci dolazi u pravo vreme, s obzirom na ekonomske poteškoće s kojim se suočava ceo region usred krize izazvane kovidom-19.

Ženama na Balkanu samo 14 odsto poslova u nauci i tehnologiji

Mirjana Špoljarić Eger, pomoćnica generalnog sekretara i direktorka Regionalnog biroa za Evropu i Zajednicu nezavisnih država, rekla je da žene obavljaju samo oko 14 odsto poslova u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike na Zapadnom Balkanu.

„Razlika u platama je obično manja u ovim oblastima nego u drugim granama. Slaba vidljivost žena u pomenutim oblastima jedan je od najvećih razloga koji se navode kada su u pitanju rodne razlike u stečenim diplomama u ovim oblastima, karijerama, počevši od početnih radnih mesta pa do rukovodećih, kao i osnivačima tehnoloških preduzeća“, navela je Eger.

Kao deo iste inicijative, RCC je dan ranije predstavilo studiju pod nazivom „Ekonomske koristi rodne jednakosti i osnaživanja žena u šest ekonomija Zapadnog Balkana“ koja predstavlja sveobuhvatnu analizu postojeće situacije u pogledu rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena na Zapadnom Balkanu.

Glavni nalazi studije ukazuju da bi se BDP po glavi stanovništva regiona mogao povećati za 1,5 odsto do 2035. godine ako vlade i privredni subjekti preduzmu koordinirane napore da se smanji rodna razlika u stopama zastupljenosti.

Šest ekonomija Zapadnog Balkana su i dalje daleko od rodne jednakosti sa učešćem žena na srednjim i višim upravljačkim položajima od 29 odsto 2019. godine (pet postotnih bodova ispod EU).

Osnaživanje žena u šest ekonomija Zapadnog Balkana ispod je proseka EU. Prosečna ocena u indeksu osnaživanja žena regiona 2019. godine iznosila je 52,4, dok je u EU bila 80 od 100.

Od šest ekonomija, Albanija je zabeležila najbolju ocenu indeksa osnaživanja žena i u ukupnom indeksu zauzela 18. mesto, i to ispred ekonomija južne Evrope kao što su Grčka, Španija i Italija.

Komentari

Vaš komentar