Boravak u vrtiću na jugu najskuplji u Aleksincu – cena veća nego u Beogradu

Biznis 15. feb. 202109:283 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

U svim predškolskim ustnovama na jugu Srbije roditelji plaćaju 20 odsto pune cene vrtića, ali je ta ekonomska cena najveća u Aleksincu, pa je i boravak skuplji u ovoj maloj nerazvijenoj opštini, nego u većim gradovima na jugu, pišu Južne vesti. Ove godine mesečna usluga je još poskupela, iznosi oko 6.200 dinara, što je skuplje i od cene čuvanja dece u vrtićima u Beogradu. Prosek za vrtiće na jugu je 4.000 dinara mesečno, a najmanje u Leskovcu, oko 3.700.

Oko 20.000 dinara je puna mesečna cena boravka deteta u vrtiću u svim većim gradovima na jugu Srbije i to je takozvana ekonomska cena, navode Južne vesti.

Roditelji plaćaju 20 odsto tog iznosa, pa je prosečna cena boravka oko 4.000 dinara.

Iako jedna od najnerazvijenijih opština na jugu, Aleksinac je i prošle godine bio najskuplji, kada su roditelji za čuvanje dece u Predškolskoj ustanovi „Lane“ izdvajali oko 5.000 dinara.

Međutim, od 1. januara 2021. je za čak 10.000 dinara po mališanu poskupela ekonomska cena, a to znači i da roditelji mesečno moraju da izdvoje još više novca ukoliko žele da dete boravi u nekom od državnih vrtića.

„Stara cena usluga po detetu je iznosila ukupno 25.159 dinara, a roditelji su po detetu plaćali 5.032 dinara. Nova cena usluga je ukupno po detetu 30.923,01, a roditelji će plaćati po detetu 6.184,60 dinara. Pravilnikom su utvrđeni parametri na osnovu kojih se obračunava ekonomska cena na bazi svih troškova poslovanja u prethodnoj godini“, navode iz PU „Lane“.

Tu cenu plaćaju roditelji dece svih grupa celodnevnog boravka, a iz ustanove odgovaraju da određena umanjenja imaju pripremne grupe.

Ipak, ne pojašnjavaju šta je toliko poskupelo u 2020. godini koju je obeležila pandemija, da bi boravak poskupeo za više od 1.000 dinara mesečno.

„Na povećanje ili smanjenje ekonomske cene utiču troškovi poslovanja u protekloj godini. Lokalna samouprava je utvrdila najmanji procenat učešća roditelja (20 odsto) u obračunatoj ukupnoj ceni“, odgovaraju.

Prema javno dostupnim podacima i poslednjim informacijama o ceni vrtića u prestonici – Aleksinac nema najviše cene vrtića samo na jugu, već je od ove godine boravak skuplji nego u Beogradu, gde je cena mesečno 5.590 dinara.

Leskovac najjeftiniji

Leskovac je među gradovima na jugu najjeftiniji roditeljima čija deca idu u vrtiće, jer je prema poslednjim informacijama za boravak mesečno potrebno izdvojiti oko 3.700 dinara.

U Prokuplju je nešto skuplje, jer je maksimalna cena mesečno 3.910 dinara.

Cena za celodnevni boravak je 170 dinara, to je 20 odsto realne cene, dok ostatak pokriva Grad Prokuplje. U slučaju da su deca prijavljena za vrtić, a da ne dođu, roditelji plaćaju 85 dinara – podaci su za Prokuplje.

Gradsko veće Pirota je utvrdilo ekonomsku cenu programa vaspitanja i obrazovanja po detetu u Predškolskoj ustanovi „Čika Jova Zmaj“ za 2021. godinu, koja iznosi 20.097 dinara mesečno, što znači da roditelji plaćaju 4.020 dinara.

„Ekonomska cena pripremnog predškolskog programa dece na celodnevnom boravku iznosi 17.793 dinara po detetu. Učešće korisnika u iznosu od 20 odsto od ekonomske cene iznosi 3.560 dinara mesčno po detetu. Pripremni predškolski program u poludnevnom boravku je besplatan, korisnici plaćaju samo cenu užine. Cena užine po danu je 61 dinar“, odgovaraju iz PU u Pirotu.

U Nišu je puna cena slična kao i u Pirotu, 20.140 dinara – roditelji takođe plaćaju 20 odsto od toga, odnosno 4.028 dinara kada su deca na čuvanju, a duplo manje kada iz bilo kog razloga nisu.

U Vranju, prema poslednjim podacima Predškolske ustanove „Naše dete“, za celodnevni boravak ekonomska cena je 21.982 dinara, većinu takođe plaća Grad, a roditelji 4.660 dinara mesečno.

Komentari

Vaš komentar