Bivša radnica Aptiva iz Leskovca: Postala sam višak zbog kovid bolovanja

Biznis 12. nov. 202119:36 > 19:5636 komentara
Podeli:

Samohrana majka iz Leskovca Ana Stamenković, bivša radnica britanske fabrike automobilskih komponenata Aptiv kaže da su mnogi radnici te fabrike bili zaraženi koronavirusom, da je ona zbog iscrpljenosti doživela i povredu na radu, i da joj u maju nije produžen ugovor. Za N1 kaže da su je nekoliko meseci kasnije zvali da se vrati, ali da veoma brzo ponovo postaje višak jer je, kako tvrdi, morala na bolovanje zbog kovida. Ne govoreći o konkretnom slučaju, iz fabrike Aptiv navode da "zbog fluktuacije u rasporedu proizvodnje, moraju da stave zaposlene na privremeni odmor i da neće moći da produže ugovore sledećeg meseca za dva odsto zaposlenih". Dodaju da nisu u mogućnosti da predvide kada će se rad nastaviti normalno.

Povezane vesti:

„U poslednjih mesec dana imala sam koronu i bila na bolovanju, da bih dobila da mi nije produžen ugovor. Dobila sam temperaturu, rekla sam da ne želim da napuštam fabriku i da ću izdržati. Rekla sam da ako odem na bolovanje ugovor mi neće biti produžen, rečeno mi je da do toga neće doći i da se ne sekiram. Maksimalno sam davala, sve od sebe da posao ne trpi, da postignemo target, juče me je menadžer pozvao da mi kaže da mi ugovor nije produžen, pitala sam da li je zbog mog odstustva, bolesti, on nije znao šta da mi kaže“, priča Ana Stamenković.

Ispričala je i kako je doživela povredu na radu.

„Umor, nespavanje, trčanje… Zavrtelo mi se u glavi, počela sam krv da povraćam, zadobila sam povredu petog i sedmog pršljena i 80 odsto vida. Od 22-25. decembra nisam mogla da otvorim bolovanje, rekli su mi da nema plate. Kada sam rekla da ću da obavestim advokata, isplaćeno mi je. Na konto te moje izjave mi je produžen ugovor na mesec dana, ja sam povukla papire i povukla advokata da ne tužim firmu nadajući se da ću dobiti ugovor za stalno“, kazala je ona.

Ona kaže da su nadređeni vikali na radnike, govoreći im „morate da radite“, „ubrzajte se“.

„Ja sam radila, ali nisam otišla da se niko dere na mene. Radnici se ubrzaju, daju sve od sebe, target je bitan. To je nenormalan odnos, svaki poslodavac bi trebalo lepo da priča sa radnicima. Bila sam na razgovoru kod menadžera, oni su rekli da će staviti anonimne kutije za prijave. To su naši (ljudi ), strance sam videla dvoje-troje. To je jedina fabrikla u Leskovcu gde možemo da se zaposlimo i hranimo porodice, ali strah je preveliki“, rekla je ona.

Bivši radnik Ivan Stošić radio je u Aptivu samo tri meseca. Kako kaže samo je toliko mogao da izdrži.

„Meni su svaki dan govorili kako ću da dobijem otkaz ako nešto ne uradim, kako neće da mi produže ugovor, kako ne smem nikome da se obratim“, rekao je.

Dodaje da se pričalo da ako se ode na bolovanje da ugovori neće biti produženi i kaže kako se dobijaju ugovori za stalno.

„Ako moj stric radi tamo, na funkciji je, onda će da mi produži ugovor. To je javna tajna, svi znaju i svi ćute, ćute zbog otkaza“, ispričala je Stamenković.

Komentari

Vaš komentar