Beta: „Jaroslav Černi“ prihvatio ponudu Milenijum tima – zajedno u privatizaciju

Biznis 08. nov. 202111:12 > 11:2637 komentara
Podeli:
Institut Jaroslav Černi
Izvor: N1

Kompanija Milenijum tim ponudila je direktorima Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi" zajedničko učešće u privatizaciji, što su oni prihvatili, saznaje danas agencija Beta.

U Ministarstvu privrede danas će biti otvorene ponude za kupovinu oko 92 odsto kapitala Instituta koje su u državnom vlasništvu.

Povezane vesti

Procenjena vrednost kapitala Instituta „Jaroslav Černi“ je 2,8 miliona evra, a početna cena dela koji se nudi na prodaju je oko 2,58 miliona evra.

Milenijum tim je rukovodstvu Instituta ponudio formiranje konzorcijuma u kojem bi pored te kompanije bili i generalni direktor i izvršni direktori, pri čemu bi fizička lica učestvovala sa ukupno 30 odsto u tom konzorcijumu.

Po saznanjima Bete, generalni direktor Instituta Dejan Divac i šetorica izvršnih direktora odlučili su da prihvate ponudu Milenijum tima i o tome obavestili zaposlene.

U obrazloženju te odluke oni su naveli da i im je Milenijum tim saopštio da prepoznaje sadašnje dobro poslovanje Instituta, kao i njegov potencijal, da ima nameru da očuva kapacitete i da želi da uloži sredstva u dalji razvoj Instituta, uvažavajući njegovu osnovnu delatnost i poziciju na tržištu.

Podsetili su da Milenijum tim i Institut već dve godine zajedno učestvuju na kapitalnom projektu izgradnje beogradskog kanalizacionog sistema, a u pripremi je saradnja i na drugim značajnim projektima.

„Našli smo se u izazovnoj i rizičnoj situaciji, jer smo dobili mogućnost da preuzmemo značajnu odgovornost za buduće poslovanje Instituta, odnosno da srazmerno delimo efekte uspeha i neuspeha budućeg poslovanja, što istovremeno znači i obavezu srazmernog ulaganja (prilikom kupovine i kasnije investiranja) i u vezi sa tim lično kreditno zaduživanje, u šta bismo morali da se upustimo u slučaju pozitivnog ishoda, odnosno kupovine Instituta od strane konzorcijuma“, naveli su čelni ljudi Instituta.

Dodali su da je Institut u prethodnoj i ovoj godini, uprkos pandemiji kovid-19, ostvario značajan uspeh: stabilno poslovanje, redovnost i rast plata, uspešno izvršenje svih obaveza prema klijentima i kooperantima, dobru poziciju na tržištu i značajne ugovore.

„Očekujemo da će Institut u sledećoj godini, kada će obeležiti 75 godina postojanja, a takođe i u daljem periodu, bez obzira na ishod započetog privatizacionog postupka, nastaviti da obavlja profesionalno sve svoje aktivnosti na istraživanjima, projektima i studijama, da će i dalje razvijati stručne potencijale, uspešno poslovati i zadržati ulogu ključne stručne i naučne institucije u domenu voda u zemlji i regionu, što će se, nadamo se, odvijati u interesu zaposlenih, ali i u javnom interesu svih građana“, istakli su direktori Instituta u pismu zaposlenima.

Komentari

Vaš komentar