Balkan za turizam kao ključni strateški sektor za ekonomski oporavak regiona

Biznis 08. apr. 202115:51
Podeli:
Ani Barjami
Izvor: BETA/Ani Barjami

Ministri i predstavnici vlada šest država Zapadnog Balkana podržali su Deklaraciju iz Tirane za pomoć oporavku i rastu održivog turizma u regionu na regionalnoj konferenciji na visokom nivou koja je održana u Tirani, kojom je obeležen završetak projekta Saveta za regionalnu saradnju (RCC) za razvoj i promociju turizma, koji je finansirala EU. Deklaracijom iz Tirane predviđa se pozicioniranje turizma kao ključnog strateškog sektora za regionalni ekonomski oporavak i održivi razvoj, koordinacija otvaranja i nastavka rada lanca snabdevanja industrije turizma i putovanja, kao i omogućavanje sigurnog i nesmetanog putovanja, navodi se u saopštenju RCC.

Generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu najavila je da je naredni korak za period 2021-2024. godine da vlade, industrija, zajednice na destinacijama i drugi akteri definišu prioritete za primenu dugoročne i održive regionalne vizije sektora turizma.

Predviđena je i primena usklađenih zdravstvenih i higijenskih protokola kako bi se uskladio oporavak i podstaklo poverenje putnika, kao i koordinacija promocije i informisanja kako bi se izgradilo poverenje u region kao odgovornu, pouzdanu i održivu destinaciju.

„Turizam je pre pandemije činio 15 odsto ukupnog BDP u regionu i regionalna saradnja ima potencijal da bude neprocenjiv podstrek oporavku“, ocenila je zamenica šefa Odeljenja za regionalnu saradnju i programe za Zapadni Balkan Generalne direkcije Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Alesandra Vizer, i istakla da EU Zapadni Balkan smatra povlašćenim partnerom.

Turizam je i dalje među sektorima najteže pogođenim pandemijom i samo je u prvoj polovini 2020. broj dolazaka stranih turista smanjen za 75 odsto u odnosu na 2019. godinu, dok je promet u 2020. bio na nivou od 35 odsto.

To je ogroman pad sa 12 miliona posetilaca 2019. godine, koji su Zapadnom Balkanu doneli zaradu od 7,2 milijarde evra.

Komentari

Vaš komentar